Słownik kulinarny: Grzyby oyster (boczniaki)

Grzyby oyster (boczniaki) –  rodzaj grzybów z rodziny niebocznikowanych, bardzo popularne na świecie. Rosną dziko, ale przede wszystkim są hodowane na plantacjach, co sprawia, że można je  łatwo kupić w postaci świeżej i suszonej. Naturalnie grzyby te rosną na martwych pniach drzew liściastych. Występują głównie w wilgotnych strefach umiarkowanych (Stany Zjednoczone, Azja, Europa).

Są to białe grzyby blaszkowe o bardzo krótkich łodygach, rosną w grupach. W hodowlach rosną na pożywkach zawierających celulozę.

Boczniaki są bardzo delikatne, nie mogą być długo przechowywane nawet w lodówce. Świeże boczniaki dodaje się do zup i sosów, suszone nadają się doskonale do gulaszu, gdyż nadają delikatny grzybowy smak.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: grzyby king oyster przepisy