Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 cebula
- 50 g czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka majonezu
- 70 g mielonych migdałów
- olej
- sól
- przyprawa złocista do kurczaka
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz czarny mielony
Mięso natrzeć przyprawą złocistą do kurczaka i odstawić w chłodne miejsce. Pomidory rozgnieść widelcem, dodać posiekaną cebulę, pokrojone na pół oliwki, czosnek granulowany i paprykę słodką. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Musztardę wymieszać z majonezem i migdałami, dodać tyle wody, aby powstała kremowa masa. Formę do pieczenia posmarować olejem, na dnie rozłożyć masę pomidorową. Kremem musztardowym posmarować wierzch filetów i ułożyć na masie pomidorowej. Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni.