Przepis pochodzi z programu „Gotuj i chudnij” emitowanego na antenie telewizji TVN Style.
Kluski z sezamem i orzeszkami ziemnymi
Ilość porcji: na 6 osób
Ilość kalorii na porcję: 308 kcal
Składniki:
- ok. 200 gr pełnoziarnistego spaghetti
Składniki do sosu:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1/4 szklanki sosu sojowego o obniżonej ilości sodu
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki startego imbiru
- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 limonka
- 1/2 szklanki gorącej wody
Dodatki:
- 1/2 torebki mixu sałatki colesław
- 1/2 szklanki czerwonego pieprzu
- 1/2 szklanki kolendry, posiekanej
- 1/2 limonki, wyciśniętej
- 1/2 szklanki jabłka
- 1/2 szklanki jicama
- 1 łyżeczka prażonych nasion sezamu
- 2 szalotki, odmiana julienne
- 1/2 szklanki suchych prażonych orzeszków ziemnych do przybrania
- posiekana kolendra do dekoracji
- kawałki limetki do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Zagotuj wodę w dużym garnku i gotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu w małej misce przy pomocy trzepaczki. Dodaj sos do makaronu i wymieszaj.
- Wymieszaj sałatę z czerwoną papryką i kolendrą, wyciśnij do sałaty sok z połowy limetki i wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i włóż do lodówki na jedną godzinę. Udekoruj danie orzeszkami ziemnymi, kolendrą i kawałkami limetki. Podawaj.