Buddy zaprasza na ucztę złożoną z kanapek i zup. Zobaczymy, jak przygotować zupę minestrone, panini z indykiem i karczochami, francuską zupę cebulową, kanapkę z serem i szynką oraz zupę z owoców morza.
Oryginalne nazwy przepisów: Turkey Artichoke Panini, Sweet and Spicy Blt, New Jersey Clam Chowder, Minestrone Soup, Buddy’s French Onion Soup, Buddy’s French Ham & Cheese.
Panini z indykiem i karczochami
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 kromki bułki Ciabatta przekrojone na pół
- ok. 170 g świeżego mięsa z indyka, pokrojonego w plastry
- 1/2 szklanki pesto z karczocha (przepis poniżej)
- ok. 170 g sera asiago, pokrojonego w plasterki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej patelnie grillową.
- Przekrój każdą kromkę Ciabatta i lekko nasmaruj oliwą z oliwek z obydwu stron. Posmaruj kromki z obydwu stron pesto z karczochów. Położ kawałek indyka na wierzhu, następnie połóż plasterek sera.
- Na wierzchu połóż drugą kromkę ciabatty aby przykryć ser.
- Połóż panini na rozgrzanej patelni grillowej i przyciśnij prasa lub drugą, ciężką patelnią. Grilluj 5 minut lub do czasu, gdy ser zacznie się rozpuszczać lub na kromce widać ślady grilla.
- Przekrój na połowę i serwuj na gorąco z ulubioną zupą.
Pesto z karczocha
Składniki:
- 1 szklanka serc karczochów (mrożonych lub z puszki)
- 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
- 1/2 szklanki natki pietruszki
- 1/2 szklanki prażonych, posiekanych orzechów włoskich (prażenie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut)
- skórka i sok z 1 cytryny
- 2 zabki czosnku
- 1/2 łyżeczki koszernej soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 szklanka startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- W blenderze zmiksuj czosnek, karczochy, bazylię, orzechy, skórkę i sok z cytryny, sól, pieprz.
- Po zmiksowaniu dodaj odrobinę olwy z oliwek przy włączonym blenderze.
- Przełóż pesto do miski i wymieszaj ze startym parmezanem.
Słodko-pikantna kanapka
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut
Składniki do bekonu:
- 8 cienkich plasterków boczku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki pokruszonego czarnego pieprzu
Składniki do dressingu:
- 6 łyżek octu z czerwonego wina
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 8 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
Składniki do kanapek:
- 8 kromek wiejskiego chleba lub chleba Tuscan o grubości ok. 0,5 cm
- rukola, umyta i odcedzona
- 1 dojrzałe awokado
- 2 duże pomidory, pokrojone na 0,5 cm plasterki
- sól
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Wyłóż plasterki boczku na papierze do pieczenia, oprusz brązowym cukrem i pokruszonym pieprzem.
- Piecz 15-20 minut aż bekon będzie brązowy i chrupiący, po połowie czasu obróć blachę na druga stronę. Wyciągnij z piekarnika, osusz boczek na ręczniku papierowym i odłóż na bok.
Sposób przygotowania włoskiego dressingu:
- W szklance wymieszaj razem ocet winny, oregano, bazylię, sól i pieprz, wmieszaj oliwę z oliwek i odłóż na bok.
Sposób przygotowania kanapek:
- Opiecz kanapki w tosterze.
- Połóż 4 kanapki na blacie, połóż na każdej kanapce po 2 plasterki bekonu.
- Przekrój awokado na pół, usuń pestki przy pomocy łyżki. Przekrój każdą połowę awokado na plasterki o grubości 0,5 cm i połóż po jednym plasterku awokado na bekonie.
- Połóż plasterek pomidora, skrop kanapkę łyżką dressingu, połóż liść rukoli. Pozostałe 4 tosty skrop łyżką dressingu i przykryj kanapkę.
- Przekrój kanapkę na połowę i serwuj z ulubioną zupą.
Zupa z owoców morza z New Jersey
Ilość porcji: dla 6-8 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Składniki:
- 3 łyżki masła
- 3 plasterki boczku, posiekane
- 1 duża cebula, posiekana
- 1 szklanka marchewki, pokrojonej ma 2,5 cm kawałki
- 1 szklanka selera z nacią, posiekanego na 2,5 cm kawałki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2-4 świeże (lub suszone) liście laurowe
- sól i pieprz
- 1/4 szklanki mąki
- 2 szklanki soku z małży
- 2 szklanki bulionu drobiowego
- 2 szklanki mleka
- 2 szklanki ziemniaków, pokrojonych na 2,5 cm kawałków
- 2 szklanki świeżej lub mrożonej kukurydzy
- 3 szklanki posiekanych świeżych małży
Składniki:
- Rozpuść masło w dużym rondlu lub piekarniku. Wrzuc boczek i smaż aż bekon będzie chrupiący (ok. 8 minut). Dodaj cebulę, marchewkę, seler i smaż aż warzywa zmiękną (ok. 6 minut). Dodaj mąkę i smaż 2 minuty.
- Dolej soku z małży, bulionu warzywnego, dodaj liście laurowe, mleko i ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż ziemniaki zmiękną (ok. 20-25 minut)
- Dodaj kukurydzę i małże na 5 minut przed końcem gotowania. Przypraw zupę solą i pieprzem do smaku.
Zupa minestrone
Ilość porcji: dla 6-8 osób
czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki:
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 cebula, posiekana
- 2 szklanki marchewki, obranej i posiekanej
- 2 szklanki natki selera, posiekanej
- ok. 100 g pancetty w plasterkach, posiekanej (lub zwykłego boczku)
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 0,5 kg buraka liściowego, posiekanego (można zastąpić go szpinakiem lub kapustą włoską)
- 1 ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- sól i pieprz
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
- 8 szklanek bulionu drobiowego
- 1 puszka białej fasoli, odcedzonej
- 1 szklanka makaronu tubetti (lub innego drobnego makaronu)
- 1/2 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku, wrzuć cebulę, marchewkę, seler, pancettę, czosnek i szczyptę soli. Smaż mieszając od czasu do czasu aż cebula zmięknie (ok. 6-7 minut).
- Dodaj pomidory i ziemniaka. Dodaj buraka liściowego (lub szpinak lub kapustę), rozmaryn i rosół drobiowy. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut.
- Dodaj białą fasolę i makaron, gotuj do czasu aż makaron i warzywa zmiękną (ok. 10 minut). Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj zupę posypaną startym parmezanem.
Francuska zupa cebulowa
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 15 minut
Czas gotowania: 1-1,5 godziny
Składniki:
- 8 dużych cebul, drobno posiekanych
- 4 łyżki masła
- 1 liść laurowy
- 1/2 szklanki wytrawnej cherry
- 8 szklanek bulionu drobiowego
- 2 gałązki świeżego tymianku
- sól i pieprz
- 12 cienkich kromek z bagietki
- 200 g stargego szwajcarskiego sera Gruyere
- 1/4 szklanki startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- W dużym rondlu roztop masło i dodaj cebulę, liść laurowy i 2 łyżeczki soli. Smaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, aż będzie przezroczysta (ok. 5 minut). Zmniejsz ogień i smaż cebulę, od czasu do czasu mieszając, przez 1-1,5 godziny aż całkowicie zmięknie i nabierze złoto-brązowego koloru.
- Dodaj sherry i gotuj przez chwilę bez przykrycia. Dodaj bulion drobiowy i gałązki tymianku.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 20 minut. Usuń liść laurowy, dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej piekarnik z grillem, umieść na papierze do pieczenia kromki z bagietki. Piecz kromki aż będą złoto-brązowe.
- Wypełnij żaroodporną miskę zupą cebulową, zanurz 2 tosty i posyp zupę startym serem Gruyere i Parmezan. Włóż miseczki do piekarnika i potrzymaj zupę w piekarniku aż ser roztopi się i zbrązowieje.
Kanapka z serem i szynką
Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut
Składniki:
- 4 łyżki niesolonego masła
- 4 łyżki mąki
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 łyżeszki koszernej soli
- 1/2 szklanki świeżo mielonego czarnego pieprzu
- odrobina startej gałki muszkatołowej
- 1 szklanka białego sera Cheddar, pokruszonego
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 12 kromek białego chleba, bez skórki
- 1/3 szklanki musztardy miodowej
- ok. 220 g szynki Black Forest, Cappacola, w plasterkach
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Roztop masło w rondelku, dodaj mąkę i mieszaj przez 2 minuty. Wlej bulion drobiowy i mieszaj aż mąk aisę rozpuści. Dolej mleka i gotuj, od czasu do czasu mieszając aż zupa zgęstnieje (ok. 3-5 minut). Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową, starty Cheddar i Parmezan i odstaw na bok.
- Wyłóż kromki na papier do pieczenia i piecz w piekarniku przez 5 minut. W połowie czasu pieczenia obróć kromki na drugą stronę.
- Nasmaruj lekko tosty musztardą miodową, połóż na wierzch plasterek szynki, posyp Cheddarem. Przykryj drugim tostem. Posmaruj wierzch sosem serowym i piecz kanapki przez 5 minut.
- Włącz grill w piekarniku i piecz przez 3-5 minut lub do czasu gdy ser roztopi się i lekko zbrązowieje. Podawaj na gorąco.