Przepis Michała Muskały
Składniki:
- filet z karpia ze skórą
- 100 ml piwa
- 1 papryka
- ½ małego pora
- ½ małego selera
- 1 cytryna
- ½ ogórka
- kiełki rzodkiewki
- czarny sezam
- papryczka chili
- sok z grejpfruta
- masło
- mąka
- kolendra
- papier ryżowy
- sól
- cukier
- oliwa
Sposób przygotowania:
- Marynata: 100 ml piwa, kilka paseczków ostrej papryki, łyżka oliwy, sok z ćwiartki cytryny, 2 szczypty soli. Filety włożyć do marynaty na 15 minut.
- ½ żółtej papryki- pociąć w paski, ½ małego selera- pociąć w paski, ½ małego pora (pokroić w półtalarki), Kilka listków kolendry- drobno posiekać.
- Warzywa podsmażyć na 1 łyżce masła, wlać na patelnię całą marynatę z fileta, wszystko zredukować.
- Na drugiej patelni, rozpuścić 1 łyżkę masła, ułożyć filety oprószone mąką (tylko ze strony skóry). Smażyć z dwóch stron, aż się zarumienią.
- Rozgrzać piekarnik do 180 o. Kokilkę ceramiczną wyłożyć, delikatnie nasączonym wodą, papierem ryżowym. Ułożyć na nim warzywa, a na nich prostokąty fileta z karpia. Zagnieść brzegi papieru ryżowego do środka i wstawić do piekarnika na 7 minut.
Sałatka:
- Pół ogórka pokroić w słupki (obrać ze skórki, bez pestek), dodać garstkę kiełków rzodkiewki, pół łyżeczki czarnego sezamu, bardzo drobno posiekaną papryczkę chili (odrobinę, dosłownie na czubku noża), łyżeczkę soku z grapefruita, odrobinę soli i szczyptę cukru.
- Wyjąć z kokilki karpia z warzywami zapieczonego w papierze ryżowym, ułożyć na talerzu, a obok serwować sałatkę.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl