Cytrusowa sałatka z krewetek i awokado
Składniki:
- 300 g krewetek, ugotowanych, chłodzonych
- 1 grejpfrut
- 1 pomarańcza
- 1 awokado, obrane i pokrojone wzdłuż w plasterki
- 80 g orzechów nerkowca
- 1 pęczek dymki
- kilka listków kolendry
- ½ opakowania rukoli
- ½ opakowania miksu sałat „Italiana”
- ½ cytryny
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- 2 łyżki miodu
- 100 ml oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Z pomarańczy i grejpfruta wycinamy miąższ – najpierw odcinamy skórkę razem z białymi błonkami (najlepiej użyć do tej czynności noża do chleba). Małym nożem wycinamy segmenty miąższu wzdłuż białych błonek (czynność wykonujemy nad miseczką). Gdy wytniemy ostatni segment miąższu, wyciskamy z pozostałej części sok do miseczki.
- Winegret: Do czystej miseczki dodajemy 2 łyżki miodu, 2 łyżki czerwonego octu winnego. Dodajemy sok z ½ cytryny, mieszamy. Następnie dodajemy 100 ml oliwy z oliwek, ponownie mieszamy. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Małymi porcjami dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i grejpfruta, mieszamy.
- Na zimną patelnię wrzucamy orzechy nerkowca, prażymy, pilnując, żeby się nie przypaliły.
- Usuwamy główki i nóżki krewetek, następnie usuwamy pancerze (zostawiamy tylko ogonki). Krewetki nacinamy wzdłuż od strony grzbietowej i wyciągamy jelita. Tak przygotowane krewetki myjemy pod bieżącą wodą.
- Awokado kroimy na pół, przekręcamy aby oddzielić od siebie połówki, obieramy i kroimy w paski. Szczypiorek z dymki kroimy w paski.
- Rukolę myjemy i układamy na talerzu, dodajemy miks sałat, na sałacie układamy miąższ pomarańczy i grejpfruta, krewetki, szczypiorek, awokado i kilka listków kolendry. Uprażone orzechy siekamy, posypujemy sałatkę orzechami. Całość polewamy przygotowanym winegretem.
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Składniki:
- 800 g piersi kurczaka, umytych, osuszonych i pozbawionych tłuszczu
- 5 g świeżego tymianku
- 2 g kurkumy
- 2 g curry
- 250 ml jogurtu naturalnego z wapniem
- 3 jaja, umyte w ciepłej wodzie lub sparzone we wrzątku
- 3 ząbki czosnku
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 50 ml oleju rzepakowego
- 80 ml białego, wytrawnego wina
- 20 g filetów anchovies, drobno posiekanych
- 20 g natki pietruszki
- 80 g sera Grana Padano
- 2 sałaty lodowe
- 250 g pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki
- sól
- biały pieprz
- ½ cytryny
- mała łyżeczka musztardy Dijon
Sposób przygotowania:
- MARYNATA:Do miski wlewamy 250 ml jogurtu naturalnego, wsypujemy 2 g kurkumy i 2 g curry. Ząbek czosnku drobno siekamy, posypujemy niewielką ilością soli i rozcieramy za pomocą noża, dodajemy do jogurtu z przyprawami. Dodajemy niewielką ilość soli i mielonego białego pieprzu, podlewamy niewielką ilością oleju rzepakowego. Dodajemy niewielką ilość posiekanego tymianku i mieszamy.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, wycinamy tłuste części, następnie obtaczamy w marynacie, miskę przykrywamy folią i odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, wykładamy piersi kurczaka, na wierzch kurczaka wykładamy pozostałą marynatę. Wkładamy do piekarnika na mniej więcej 25 minut.
- Sos à la Cesar: 2 ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy z posiekanymi filetami anchovies, całość jeszcze drobno siekamy, następnie przekładamy do czystej miski, dodajemy małą łyżeczkę musztardy i sok z ½ cytryny. Jaja myjemy w ciepłej wodzie, wbijamy żółtka i dodajemy je do całości. Mieszamy wszystkie składniki, dolewając olej słonecznikowy. Następnie dodajemy część przygotowanej porcji wina, mieszamy i ponownie dolewamy olej słonecznikowy. Mieszamy. Sos odstawiamy do lodówki.
- Niewielką ilość sera grana padano ścieramy na tarce. Sos doprawiamy do smaku pieprzem. Starty ser dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość wina i bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki (niewielką ilość pietruszki w całości pozostawiamy do dekoracji).
- Kurczaka wyciągamy z piekarnika. Umytą sałatę lodową rwiemy na mniejsze części, przekładamy do miski, polewamy sosem i delikatnie mieszamy.
- Sałatę wraz z sosem przekładamy na talerze. Ścieramy za pomocą obieraczki do warzyw kilka płatów sera Grana Padano i dekorujemy nimi sałatę. Pokrojone pomidorki koktajlowe układamy na sałacie, dekorujemy listkami natki pietruszki. Kurczaka kroimy na mniejsze części i układamy na sałacie.
- Można podawać z grzankami.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: salatka z kurczakiem i krewetkami,sałatka z krewetkami okrasy