Bracia szykują mufinki z sadzonym jajkiem, ciasto czekoladowe oraz cassoulet z kaczką i kiełbaskami.
Walentynkowe ciasto czekoladowe
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 500 g czekolady, połamanej na kawałki
- 10 jajek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Postaw na gazie na wolnym ogniu garnek z wodą. Do niego wlóż miskę, wrzuć masło i czekoladę do miski, przykryj je folią aluminiową i poczekaj aż się rozpuszczą w kąpieli wodnej. Nie mieszaj składników w misce, ale pilnuj aby się nie przypaliły, nie odkrywaj. Gdy się rozpuszczą, zdejmij znad pary wodnej (uwaga, gorące!) i pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie powoli wlewając zimną czekoladę mieszaj na wolnych obrotach aż powstanie błyszcząca i gładka masa (zbyt gorąca czekolada ugotuje jajka).
- W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Przełóz pianę z białek do żółtek i delikatnie wymieszaj.
- Natłuść tortownicę tłuszczem i wlej ciasto. Piecz przez 30-40 minut.
Walentynkowe czoko-kubki
Składniki:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 500 g czekolady, połamanej na kawałki
- 10 jajek
- maliny
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Postaw na gazie na wolnym ogniu garnek z wodą. Do niego wlóż miskę, wrzuć masło i czekoladę do miski, przykryj je folią aluminiową i poczekaj aż się rozpuszczą w kąpieli wodnej. Nie mieszaj składników w misce, ale pilnuj aby się nie przypaliły, nie odkrywaj. Gdy się rozpuszczą, zdejmij znad pary wodnej (uwaga, gorące!) i pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie powoli wlewając zimną czekoladę mieszaj na wolnych obrotach aż powstanie błyszcząca i gładka masa (zbyt gorąca czekolada ugotuje jajka).
- W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Przełóz pianę z białek do żółtek i delikatnie wymieszaj.
- Do dwunatu ramekinów włóż po kilka malin na dnie. Następnie łyżką wlej ciasto.
- Piecz przez 12 minut aż wierzch ciastka lekko się wybrzuszy. Środek czoko-kubka powinien być jeszcze półpłynny. Podawaj czoko-kubki z lodami.
Francuska zapiekanka typu cassoulet z kaczką
Składniki:
- oliwa z oliwek
- 4 kacze nóżki, podzielone na podudzie i udko
- 8 kiełbasek Toulouse
- 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
- 3 plasterki pancetty, pokorojone w kostkę
- 1 główka czosnku, przekrojona na pół w poprzek
- mały pęczek tymianku
- 3 puszki pomidorów w kawałkach (3x 400 g)
- 1 łyzeczka octu winnego sherry
- 1 czerwona papryczka chilli
- 500 ml bulionu drobiowego
- 2 puszki fasoli cannellini (2x 400 g), odcedzone z zalewy
- 1 bagietka
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Połóż na gazie naczynie żaroodporne, daj trochę oliwy. Natrzyj kacze nóżki dolą i pieprzem. Wrzuć na patelnię kiełbaski i nóżki aż zbrązowieją z każdej strony. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
- Nie myj naczynia po smażeniu. Wrzuć do niego cebulę, pancettę, czosnek (przekrojoną stroną do dołu). Przypraw solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podsmaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, ocet winny i chilli. Wyjmij po chwili papryczkę chilli aby potrawa nie była zbyt pikantna.
- Wlej bulion drobiowy i dodaj fasolę cannellini. Wrzuć do naczynia z powrotem mięso. Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu aby odbijała ciepło). Piecz przez godzinę w piekarniku.
- Porozrywaj bagietkę na kawałki. Wyjmij zapiekankę z pieca, wrzuc na wierzch kawałki bagietki, która wchłonie tłuszcz z wierzchu potrawy. Włóż odkrytą zapiekanką na kolejne pół godziny do piekarnika.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Podawaj z zieloną sałatą.
Bezowe wiśniowe tartaletki
Ilość porcji: 6 tartaletek
Składniki na słodkie ciasto:
- 225 g mąki
- 110 g zimnego masła
- szczypta soli
- ziarna z 1 laski wanilii
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- odrobina mleka
Składniki na wiśniowe nadzienie:
- 800 g wiśni w syropie, odcedzonych
- 1 czubata łyżka cukru
- sok i skórka z 1 limetki
- odrobina amaretto
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 400 g cukru pudru
Składniki do wykończenia:
- garść malin, rozgniecionych
- garść pistacji, grubo pokruszonych
Sposób przygotowania:
- Na słodkie ciasto zagnieć razem mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaj 4 żółtka, sól, odrobinę mleka i ziarna wanilii ponownie zagnieć. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Do rondelka wrzuć wiśnie, cukier, sok i skórkę z limetki oraz amaretto, zagotuj i gotuj przez 15 minut aż powstanie lepka i podobna do dżemu konsystencja.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i podziel ciasto na 6 równych części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okręg o wielkości średnicy formy do tarty + 1 cm. Wyłóż ciasto na dnie i brzegach formy do tarty. Połóż na wierzchu papier do pieczenia, wysyp groch lub suchy ryż i włóż do lodówki na 5 minut.
- Podpiecz tartę przez 6 minut, wyjmij z piekarnika, zdejmij z wierzchu groch lub ryż i piecz przez 5 minut. Odetnij nadmiar ciasta ostrym nożem aby powstał ładny brzeg ciasta. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 110 stopni.
- Przygotuj bezę: wlej białka i dodaj cukier do żaroodpornej miski i ubijaj je na parze aż cukier się rozpuści. Przelej białka do miski miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 8-12 minut aż będą puszyste i bez grudek cukru.
- Na wierzch tarty wyłóż czubatą łyżkę masy wiśniowej, następnie 4 łyżki bezy. Łyżką posyp wierzch bezy pogniecionymi malinami i pokruszonymi pistacjami.
- Piecz 45 minut aż beza będzie sztywna. Jeśli chcesz aby środek bezy był ciągnący, wyłącz piekarnik po zakończeniu pieczenia i pozostaw ciasto w nagrzanym piekarniku na całą noc.
Tartaletki z owocowym brulee z passiflorą
Składniki na słodkie ciasto:
- 225 g mąki
- 110 g zimnego masła
- szczypta soli
- ziarna z 1 laski wanilii
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- odrobina mleka
Składniki na masę:
- 600 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- nasiona z 1 laski wanilii
- 6 żółtek
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Składniki do wykończenia:
- 1 jajko, rozbite widelcem
- 6 łyżeczek cukru pudru
- 6 sztuk owocu passiflory, przekrojonych na połowę
Sposób przygotowania:
- Na słodkie ciasto zagnieć razem mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaj 4 żółtka, sól, odrobinę mleka i ziarna wanilii ponownie zagnieć. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
- Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na tartę na grubość monety. Wytnij 6 okręgów o średnicy 10 cm. Wyłóż dno i ściany foremek na tartę ciastem, wyłóż na wierzch papier do pieczenia i nasyp grochu lub ryżu aby obciążyć ciasto. Włóż formy na pół godziny do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Podpiecz tarty przez 8 minut, zdejmij papier do pieczenia z wierzchu i piecz jeszcze 2 minuty. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Do przygotowania masy delikatnie podgrzej śmietankę w rondelku., Wymieszaj jajka, cukier, mąkę kukurydzianą, ziarenka wanilii w misce. Gdy śmietanka będzie już ciepła, wlej do mieszanki jajek i cukru i wymieszaj. Przelej wszystko z powrotem do rondelka i podgrzewaj powoli przez 15 minut mieszając od czasu do czasu aż zgęstnieje.
- Rozbitym widelcem jajkiem posmaruj wierzch tarty. Łyżką wyjmij nasiona passiflory i połóż je na tarcie. Następnie wyłóż przygotowaną masę i włóż ciasto do lodówki na 30 minut lub do czasu gdy masa stężeje.
- Posyp wierzch masy cukrem pudrem. Rozgrzej mini-palnik i skarmelizuj cukier na wierzchu. Pozostaw do stężenia. Podawaj zimne.
Gotowane jajka z muffinami szpinakowymi
Składniki na jajka:
- chlust octu winnego z białego wina
- 16 plasterków szynki
- 8 jajek
Składniki na muffinki szpinakowe:
- 30 g masła
- 300 ml mleka
- duży pęczek szpinaku
- 450 g mąki
- mąka semolina do podsypania stolnicy (lub zwykła mąka)
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- starta gałka muszkatołowa
- szczypta soli morskiej
Składniki na sos holenderski:
- 250 g niesolonego masła
- 2 żółtka
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować muffinki, rozpuść w rondelku masło i cukier. Dodaj mleko i wymieszaj. Dodaj drożdże, wymieszaj, dodaj szpinak i chwilę gotuj aż zwiędnie. Dodaj startą gałkę muszkatołową.
- Do miski miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj do niej masę szpinakową i mieszaj przez 10 minut na średniej prędkości. Przykryj ciasto ściereczką w ciepłym miejscu i pozostaw na 30 minut aż wyrośnie.
- Podsyp mąką stolnicę, rozciągnij ciasto tak, aby miało grubość ok. 1 cm. Posyp wierzch ciasta semoliną i wytnij kółka.
- Rozgrzej suchą patelnię i smaż muffinki przez 5 minut z każdej strony aż będą złote i chrupiące.
- Aby przygotować sos holenderski, rozpuść masło w rondelku, odstaw na bok. W drugim rondelku podgrzej trochę wody i włóż do niego miskę (kąpiel wodna). Wlej ocet winny i żółtka, dodaj szczyptę soli i miksuj aż żółtka zaczną gęstnieć.
- Zmniejsz ogień i powoli wlewaj rozpuszczone masło cały czas ubijając. Podczas ubijania masa powinna gęstnieć i wyglądać podobnie do majonezu. Powinien powstać gęsty, żółty sos. Dodaj sok z cytryny, przykryj i pozostaw gorący.
- Aby ugotować jajka, zagotuj wodę w rondelku z odrobiną octu winnego. Delikatnie rozbij jajko, wrzuć do wrzątku i gotuj przez 2 minuty, aż jajko lekko stwardnieje. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odcedź.
- Przełam muffinki na połowę, możesz posmarować odrobiną masła. Połóż na wierzchu szynkę, później jajko. Na końcu polej sosem holenderskim. Posyp wierzch solą i świeżym pieprzem.
Oryginalne nazwy przepisów: Valentine’s chocolate cake, Valentine’s chocolate pots, Cassoulet, Cherry Meringue Tarts, Passion Fruit Brulee Tarts, Eggs Benedict With Spinach Muffins.
Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6]
Użytkownicy trafili tutaj szukając: ciasto walentynkowe,creme brulee michel moran