Robert Makłowicz podróżuje po Irlandii Północnej, po hrabstwie Antrim. Chce dotrzeć na północ wyspy, nad Atlantyk, do miasta Derry, zwanego też Londonderry – drugiego co do wielkości miasta Irlandii Północnej, położonego nad rzeką Foyle. Trasa prowadzi wzdłuż Morza Irlandzkiego. Podróżnik mija polodowcowe wzgórza i nadmorskie miasteczka. W jednym z nich, o nazwie Carnlough, je bułeczkę typu scone z masłem, śmietaną i dżemem oraz kawą po irlandzku, a na wybrzeżu przyrządza zupę porową z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi.
Brotchán foltchep – zupa porowa z owsianką i kiełbaskami wieprzowymi
Składniki:
- 1 l bulionu z kurczaka
- 200 ml mleka
- 2 łyżki drobnej owsianki
- 2 łyżki masła
- 4 duże pory
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 proc. (opcjonalnie)
- świeżo zmielona gałka muszkatołowa
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 2-3 surowe kiełbaski wieprzowe
Sposób przygotowania:
- W garnku zagotować bulion z mlekiem, wsypać owsiankę i trzymać na małym ogniu.
- W osobnym naczyniu rozgrzać masło, dodać oczyszczone, pokrojone w grube plastry pory i dusić na małym ogniu, aż częściowo zmiękną. Dodać do zupy, gotować na małym ogniu ok. 20 min.
- Dodać śmietankę (nie jest to konieczne), doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotować.
- Osobno usmażyć kiełbaski na patelni grillowej, pokroić w plastry, nałożyć je do talerzy, wlać porcje zupy, podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: anna olson eskalopki z indyka,zupa irlandzka makłowicza