Poziom trudności: średni
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Składniki:
- 5 szklanek ciemnych winogron
- 3 szklanki cukru
- 50 g świeżego imbiru
Sposób przygotowania:
- Umyte winogrona przekładamy do garnka. Dodajemy cukier. Imbir obieramy, drobno siekamy i dodajemy do dżemu.
- Garnek stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy jego zawartość do wrzenia, od czasu do czasu mieszając. Gdy cukier się rozpuści, gotujemy całość jeszcze 10 minut, aż owoce zaczną się rozpadać.
- Rozgotowane owoce przecieramy przez sito, starając się wycisnąć jak największą ilość dżemu.
- Owocowy przecier przekładamy z powrotem do garnka i gotujemy około 30 minut, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/imbirowy-dzem-z-winogron