Słownik kulinarny: Masa cukrowa, fondant, lukier plastyczny

Masa cukrowa (lukier plastyczny, fondant)Masa cukrowa, fondant czy lukier plastyczny to wiele nazw na masę wykonaną głównie z cukru, która służy do dekoracji ciast i tortów, tworzenia figurek, elementów i detali. Rozwałkowaną masą cukrową obkłada się ciasto dookoła zaś w z twardszej odmiany masy robi się elementy jak z plasteliny.

Sposób użycia lukru plastycznego (masy cukrowej):

  • biały lukier plastyczny można zabarwić barwnikami spożywczymi wkrapianymi powoli do masy przy pomocy wykałaczki (barwniki mocno barwią stąd zalecane jest powolne ich dozowanie)
  • masę cukrową można kupić lub zrobić samemu w domu (zobacz przepis na masę cukrową)
  • przed rozwałkowaniem masy cukrowej należy ją ugniatać aż stanie się plastyczna i ciepła
  • rozwałkuj lukier plastyczny na blacie posypanym cukrem pudrem i obracaj po każdym przejechaniu wałkiem
  • standardowo lukier plastyczny wałkuje się na grubość ok. 4 mm o ile nie podano w przepisie inaczej
  • aby przenieść rozwałkowany lukier na ciasto, należy ułożyć wałek na środku rozwałkowanej masy, złożyć go na pół, delikatnie podnieść i przenieść na tort. Następnie umieść lukier w odpowiednim miejscu i rozwiń na całe ciasto. Wygładź lakier i odetnij nożem nadmiar lukru. Po przeschnięciu masy cukrowej należy wygładzić powierzchnię rękami aby usunąć cukier puder i nadać powierzchni połysk.
  • aby rozwałkować masę cukrową do odpowiedniej wielkości tortu, można użyć wzorca rozrysowanego np. na papierze albo stolnicyWałkowanie masy cukrowej