Masa cukrowa, fondant czy lukier plastyczny to wiele nazw na masę wykonaną głównie z cukru, która służy do dekoracji ciast i tortów, tworzenia figurek, elementów i detali. Rozwałkowaną masą cukrową obkłada się ciasto dookoła zaś w z twardszej odmiany masy robi się elementy jak z plasteliny.
Sposób użycia lukru plastycznego (masy cukrowej):
- biały lukier plastyczny można zabarwić barwnikami spożywczymi wkrapianymi powoli do masy przy pomocy wykałaczki (barwniki mocno barwią stąd zalecane jest powolne ich dozowanie)
- masę cukrową można kupić lub zrobić samemu w domu (zobacz przepis na masę cukrową)
- przed rozwałkowaniem masy cukrowej należy ją ugniatać aż stanie się plastyczna i ciepła
- rozwałkuj lukier plastyczny na blacie posypanym cukrem pudrem i obracaj po każdym przejechaniu wałkiem
- standardowo lukier plastyczny wałkuje się na grubość ok. 4 mm o ile nie podano w przepisie inaczej
- aby przenieść rozwałkowany lukier na ciasto, należy ułożyć wałek na środku rozwałkowanej masy, złożyć go na pół, delikatnie podnieść i przenieść na tort. Następnie umieść lukier w odpowiednim miejscu i rozwiń na całe ciasto. Wygładź lakier i odetnij nożem nadmiar lukru. Po przeschnięciu masy cukrowej należy wygładzić powierzchnię rękami aby usunąć cukier puder i nadać powierzchni połysk.
- aby rozwałkować masę cukrową do odpowiedniej wielkości tortu, można użyć wzorca rozrysowanego np. na papierze albo stolnicy