Słownik kulinarny: Ser Pecorino

Ser pecorino – dojrzewający ser podpuszczkowy, produkowany z owczego mleka, charakteryzuje się lekko pikantnym smakiem ( im starszy tym bardziej pikantny)

 

Pecorino pochodzi z Włoch, dawniej warzony przez pasterzy, obecnie wytwarzany na większą skalę. Produkowany w wielu regionach, najbardziej znane odmiany to:

  • rzymska (pecorino romano),
  • toskańska (pecorino toscano)
  • sardyńska (pecorino sardo).

Ze względu na rodzaj wykorzystanych dodatków podczas wytwarzania, Pecorino charakteryzuje duża różnorodność smakowa, np.Pecorino Romano ma ostry smak i intensywny zapach, a Pecorino Toscano słony smak i ziołowy aromat.

Pecorino bardzo dobrze komponuje się z miodem, może być składnikiem deski serów. Można go trzeć jak parmezan i dodawać do makaronów i warzyw, a także do sałat i zapiekanek.
Spaghetti ze startym Pecorino i czarnym pieprzem to jeden z cudownych, prostych sposobów, by zjeść talerz pysznego makaronu. Młody ser Pecorino jest smacznym serem stołowym. Jest to twardy ser, który podobnie jak Parmezan należy zetrzeć na tarce, aby posypane nim potrawy mogły nabrać specyficznego aromatu.

Źródło : Wikipedia