Acerola, zwana również wiśnią z Barbados pochodzi z Wysp Karaibskich i Ameryki Środkowej. Przypuszcza się, że Indianie z wysp karaibskich przenosili nasiona lub rośliny podczas migracji pomiędzy wyspami i używali acerolę już w czasach prekolumbijskich. Obecnie występuje i uprawiana jest ona również w Ameryce Południowej, Stanach Zjednoczonych (Floryda i Teksas), Australii i w tropikalnych rejonach Azji i Afryki. Największym producentem aceroli jest Brazylia.
Owoce drzewa aceroli to owoce najbogatsze w witaminę C. Zawiera do 4,5% witaminy C (czyli 4500 mg na 100 g owocu), a więc prawie 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych i ponad 10 razy więcej niż w porzeczce czarnej. Jeden lub dwa owoce aceroli, zależnie o wielkości i zawartości kwasu askorbinowego, zapewniają rekomendowaną dzienną dawkę witaminy C. Jeden owoc ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co 1 kilogram cytryn.
Owoce aceroli są delikatne i łatwo się psują, dlatego świeże mają ograniczone zastosowanie. Acerolę można wykorzystać m.in. do:
- produkcji soku, napojów,
- deserów, galaretek, dżemów i kompotów
- produkcji preparatów witaminowych, leków przeciwprzeziębieniowych i przeciwgrypowych, na choroby reumatyczne, leków na czerwonkę, biegunkę i choroby wątroby,
- korę wykorzystuje się do produkcji garbników do skór.