Buddy Valastro gotuje – Risotto z wołowiną i grzybami, Sałatka z jabłkami i chipsami serowymi, Rugelach (odc. 10, sezon 2)

Buddy ze szwagrem proponują dekadenckie menu: risotto z wołowiną i grzybami, sałatkę z jabłkami i chipsami serowymi o smaku parmezanu, a na deser – rugelach.

Oryginalne nazwy przepisów: Beef and Mushroom Risotto, Black Pepper Frico, Buddy’s Rugelach, Green Salad with Apples and Parmesan Crisps.

Risotto z wołowiną i grzybami

Risotto z wołowiną i grzybami (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 30-40 minut
Czas gotowania: 45 minut

Składniki:

  • 25 g suszonych borowików
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 5 szklanek bulionu drobiowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
  • sól i pieprz
  • 4 szklanki posiekanych włoskich grzybów cremini
  • o,5 kg chudej mielonej wołowiny
  • 2 szklanki ryżu Arborio
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • 2 łyżki masła
  • 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu + trochę do przystrojenia

Sposób przygotowania:

  1. Zalej borowiki dwoma szklankami wrzątku. Pozostaw na godzinę.
  2. Do rondelka wlej bulion drobiowy, odcedź grzyby i wrzuć je do bulionu i zagotuj. Jeśli niektóre grzyby są za duże, należy je przekroić na 2-3 kawałki. Odcedź grzyby i odstaw na bok.
  3. Do naczynia żaroodpornego lub kociołka wlej oliwę i rozgrzej. Usmaż w niej cebulę ze szczyptą soli i pieprzu przez kilka minut aż cebula zmięknie. Dodaj borowiki i grzyby cremini, zwiększ ogień pod kociołkiem, smaż grzyby od czasu do czasu mieszając, aż zaczną puszczać soki i wysychać (ok. 5 minut).
  4. Zmniejsz ogień, dodaj wołowinę i gotuj aż zbrązowieje (ok. 3-4 minuty). Dodaj ryż i mieszaj cały czas 1-2 minuty aż ryż stanie się mętny.
  5. Dodaj wino i gotuj przez 2 minuty aż wino zostanie wsiąknięte przez ryż.
  6. Dodaj do ryżu 1/2 szklanki bulionu drobiowego-wywaru z grzybów. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż (3-5 minut).
  7. Dodawaj po pół szklanki bulionu często mieszając. Zanim dodasz kolejną porcję bulionu, upewnij się że ryż zaczyna być lekko suchy. Powtarzaj czynność aż ryż będzie już ugotowany (ok. 25-30 minut).
  8. Risotto na końcu powinno być gęste, kremowe ale nie suche. Zdejmij risotto z ognia i dodaj masło i parmezan. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  9. Podawaj gorące w miseczkach, posypane parmezanem.

Chipsy serowe z pieprzem (frico)

Chipsy serowe z pieprzem (źródło: TLC)Ilość porcji: 8-10 chipsów
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 1 szklanka pokruszonego parmezanu
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Przygotuj silikonową formę do pieczenia.
  3. Wymieszaj w misce parmezan z pieprzem.
  4. Wyłóż łyżką masę serową na formę do pieczenia i rozsmaruj ją na kształt koła, pozostawiając co najmniej 1 cm odstępu między kolejnymi porcjami sera.
  5. Piecz każdą formę osobno aż chipsy serowe będą złoto-brązowe, ok. 2-3 minuty. Pozostaw do wystygniecia kilka minut zanim zdejmiesz chipsy z formy przy pomocy metalowej łopatki.

Rugelach Buddy’ego

Rugelach (źródło: TLC)Ilość porcji: 60 ciasteczek
Czas przygotowywania: 3 godziny
Czas pieczenia: 20-25  minut

Składniki:

  • 1,25 szklanki (ok. 2,5 osełki) niesolonego masła
  • 1/3 szklanki (2/3 osełki) margaryny
  • 1 opakowanie kremu Philadelphia (220 gr)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1,25 szklanki mąki do pieczenia (tortowej)
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka dżemu malinowego (lub morelowego)
  • 1 szklanka pokruszonych, niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki (1 osełka) niesolonego, roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Do miski miksera wrzuć masło, margarynę, serek Philadelphia, cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty zaczynając od najmniejszych obrotów, potem je zwiększając. Jeśli będziesz używać ręcznego miksera, użyj miękkiego masła i margaryny w temperaturze pokojowej.
  2. Dodaj mąkę tortową i mąkę pszenną i mieszaj 1-2 minuty. Mieszaj tak krótko jak się da: gdy nie będzie już grudek mąki.
  3. Posyp formę do pieczenia mąką i wyłóż ciasto na formę. Posyp wierzch ciasta mąką i rozpłaszcz ciasto aby dało się później łatwo zrolować.
  4. Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut (możesz przechowywać ciasto nawet do tygodnia w lodówce).
  5. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  6. Podsyp mąką stolnicę, wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na wymiar 60×45 cm i grubość 3 mm. Przy pomocy pędzelka usuń nadmiar mąki z wierzchu ciasta.
  7. Rozprowadź na powierzchni ciasta cienką warstwę dżemu (np. przy pomocy łopatki lub tępej strony noża). Porozrzucaj na powierzchni ciasta orzeszy i rodzynki.
  8. W małej misce wymieszaj cukier z cynamonem, połową tej mieszanki potrzep wierzch dżemu.
  9. pokrój ciasto na 4 paski po 15 cm szerokości (najlepiej przy pomocy noża do pizzy). Następnie pokrój paski na 3 15 cm kawałki. Tak powstanie 12 kawałków.
  10. Zroluj ciasno każdy pasek, aby powstała mała roladka o średnicy 1 cm. Koniec ciasta (łączenie) powinien wypaść na dole.
  11. Przy pomocy pędzelka posmaruj wierzch ciasteczek roztopionym masłem. Potrzep wierzch mieszaniną cukru z cynamonem. Połącz ze sobą po 3 ciastka.
  12. Potrzep mąką nóż i przekrój każdą trójkę ciastek na kawałki o długości ok. 4 cm. Powstanie 60 kawałków.
  13. Wyłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj kawałki pozostawiając co najmniej 1 cm odstępu pomiędzy każdym z nich.
  14. Piecz do czasu aż spód ciasteczek stanie się brązowy (wierzch niekoniecznie musi być równie brązowy), ok. 20-25 minut.
  15. Rugelach można podawać natychmiast gdy są jeszcze ciepłe lub po schłodzeniu. Przechowywać albo w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej przez tydzień lub zamrożone nawet do 2 tygodni (przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej).

 Sałatka z jabłkiem i chipsami serowymi

Sałatka z jabłkiem i chipsami serowymi (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 2-3 minuty

Składniki dressingu:

  • 2 łyżeczki musztardy dijon z pełnymi ziarnami gorczycy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 szklanki oliwy extra virgin
  • sól i pieprz

Składniki do sałatki:

  • 170-220 g sałaty masłowej, podartej na kawałki wielkości kęsa
  • 2 jabłka (Gala, Fuji, Honey Crisp), obrane, z wydrążonym gniazdem, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1/2 szklanki orzechów ziemnych, prażonych i posiekanych

Sposób przygotowania dressingu:

  1. Wymieszaj musztardę, ocet winny i miód w małej misce lub szklance.
  2. Mieszając powoli dolewaj oliwy aż do połączenia się składników.
  3. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Sposób przygotowania sałatki:

  1. Wymieszaj w misce sałatę, jabłka, orzeszki i polej całość dressingiem.
  2. Podziel sałatkę na 4 talerze i przystrój każdy z nich 2 chipsami serowymi.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: risotto z kurkami i wolowina,risotto z wołowiną,risotto z wołowiną i grzybami