Buddy ze szwagrem proponują dekadenckie menu: risotto z wołowiną i grzybami, sałatkę z jabłkami i chipsami serowymi o smaku parmezanu, a na deser – rugelach.
Oryginalne nazwy przepisów: Beef and Mushroom Risotto, Black Pepper Frico, Buddy’s Rugelach, Green Salad with Apples and Parmesan Crisps.
Risotto z wołowiną i grzybami
Ilość porcji: dla 4-6 osób
Czas przygotowywania: 30-40 minut
Czas gotowania: 45 minut
Składniki:
- 25 g suszonych borowików
- 2 szklanki wrzącej wody
- 5 szklanek bulionu drobiowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka drobno posiekanej cebuli
- sól i pieprz
- 4 szklanki posiekanych włoskich grzybów cremini
- o,5 kg chudej mielonej wołowiny
- 2 szklanki ryżu Arborio
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 2 łyżki masła
- 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu + trochę do przystrojenia
Sposób przygotowania:
- Zalej borowiki dwoma szklankami wrzątku. Pozostaw na godzinę.
- Do rondelka wlej bulion drobiowy, odcedź grzyby i wrzuć je do bulionu i zagotuj. Jeśli niektóre grzyby są za duże, należy je przekroić na 2-3 kawałki. Odcedź grzyby i odstaw na bok.
- Do naczynia żaroodpornego lub kociołka wlej oliwę i rozgrzej. Usmaż w niej cebulę ze szczyptą soli i pieprzu przez kilka minut aż cebula zmięknie. Dodaj borowiki i grzyby cremini, zwiększ ogień pod kociołkiem, smaż grzyby od czasu do czasu mieszając, aż zaczną puszczać soki i wysychać (ok. 5 minut).
- Zmniejsz ogień, dodaj wołowinę i gotuj aż zbrązowieje (ok. 3-4 minuty). Dodaj ryż i mieszaj cały czas 1-2 minuty aż ryż stanie się mętny.
- Dodaj wino i gotuj przez 2 minuty aż wino zostanie wsiąknięte przez ryż.
- Dodaj do ryżu 1/2 szklanki bulionu drobiowego-wywaru z grzybów. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż bulion zostanie wchłonięty przez ryż (3-5 minut).
- Dodawaj po pół szklanki bulionu często mieszając. Zanim dodasz kolejną porcję bulionu, upewnij się że ryż zaczyna być lekko suchy. Powtarzaj czynność aż ryż będzie już ugotowany (ok. 25-30 minut).
- Risotto na końcu powinno być gęste, kremowe ale nie suche. Zdejmij risotto z ognia i dodaj masło i parmezan. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj gorące w miseczkach, posypane parmezanem.
Chipsy serowe z pieprzem (frico)
Ilość porcji: 8-10 chipsów
Czas przygotowywania: 5 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 1 szklanka pokruszonego parmezanu
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Przygotuj silikonową formę do pieczenia.
- Wymieszaj w misce parmezan z pieprzem.
- Wyłóż łyżką masę serową na formę do pieczenia i rozsmaruj ją na kształt koła, pozostawiając co najmniej 1 cm odstępu między kolejnymi porcjami sera.
- Piecz każdą formę osobno aż chipsy serowe będą złoto-brązowe, ok. 2-3 minuty. Pozostaw do wystygniecia kilka minut zanim zdejmiesz chipsy z formy przy pomocy metalowej łopatki.
Rugelach Buddy’ego
Ilość porcji: 60 ciasteczek
Czas przygotowywania: 3 godziny
Czas pieczenia: 20-25 minut
Składniki:
- 1,25 szklanki (ok. 2,5 osełki) niesolonego masła
- 1/3 szklanki (2/3 osełki) margaryny
- 1 opakowanie kremu Philadelphia (220 gr)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,25 szklanki mąki do pieczenia (tortowej)
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka dżemu malinowego (lub morelowego)
- 1 szklanka pokruszonych, niesolonych orzeszków ziemnych
- 1 szklanka rodzynek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki (1 osełka) niesolonego, roztopionego masła
Sposób przygotowania:
- Do miski miksera wrzuć masło, margarynę, serek Philadelphia, cukier puder i miksuj przez 2-3 minuty zaczynając od najmniejszych obrotów, potem je zwiększając. Jeśli będziesz używać ręcznego miksera, użyj miękkiego masła i margaryny w temperaturze pokojowej.
- Dodaj mąkę tortową i mąkę pszenną i mieszaj 1-2 minuty. Mieszaj tak krótko jak się da: gdy nie będzie już grudek mąki.
- Posyp formę do pieczenia mąką i wyłóż ciasto na formę. Posyp wierzch ciasta mąką i rozpłaszcz ciasto aby dało się później łatwo zrolować.
- Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut (możesz przechowywać ciasto nawet do tygodnia w lodówce).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Podsyp mąką stolnicę, wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj na wymiar 60×45 cm i grubość 3 mm. Przy pomocy pędzelka usuń nadmiar mąki z wierzchu ciasta.
- Rozprowadź na powierzchni ciasta cienką warstwę dżemu (np. przy pomocy łopatki lub tępej strony noża). Porozrzucaj na powierzchni ciasta orzeszy i rodzynki.
- W małej misce wymieszaj cukier z cynamonem, połową tej mieszanki potrzep wierzch dżemu.
- pokrój ciasto na 4 paski po 15 cm szerokości (najlepiej przy pomocy noża do pizzy). Następnie pokrój paski na 3 15 cm kawałki. Tak powstanie 12 kawałków.
- Zroluj ciasno każdy pasek, aby powstała mała roladka o średnicy 1 cm. Koniec ciasta (łączenie) powinien wypaść na dole.
- Przy pomocy pędzelka posmaruj wierzch ciasteczek roztopionym masłem. Potrzep wierzch mieszaniną cukru z cynamonem. Połącz ze sobą po 3 ciastka.
- Potrzep mąką nóż i przekrój każdą trójkę ciastek na kawałki o długości ok. 4 cm. Powstanie 60 kawałków.
- Wyłóż ciastka na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Poukładaj kawałki pozostawiając co najmniej 1 cm odstępu pomiędzy każdym z nich.
- Piecz do czasu aż spód ciasteczek stanie się brązowy (wierzch niekoniecznie musi być równie brązowy), ok. 20-25 minut.
- Rugelach można podawać natychmiast gdy są jeszcze ciepłe lub po schłodzeniu. Przechowywać albo w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej przez tydzień lub zamrożone nawet do 2 tygodni (przed podaniem doprowadzić do temperatury pokojowej).
Sałatka z jabłkiem i chipsami serowymi
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowywania: 10 minut
Czas gotowania: 2-3 minuty
Składniki dressingu:
- 2 łyżeczki musztardy dijon z pełnymi ziarnami gorczycy
- 2 łyżki octu z czerwonego wina
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 szklanki oliwy extra virgin
- sól i pieprz
Składniki do sałatki:
- 170-220 g sałaty masłowej, podartej na kawałki wielkości kęsa
- 2 jabłka (Gala, Fuji, Honey Crisp), obrane, z wydrążonym gniazdem, pokrojone w cienkie plasterki
- 1/2 szklanki orzechów ziemnych, prażonych i posiekanych
Sposób przygotowania dressingu:
- Wymieszaj musztardę, ocet winny i miód w małej misce lub szklance.
- Mieszając powoli dolewaj oliwy aż do połączenia się składników.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Sposób przygotowania sałatki:
- Wymieszaj w misce sałatę, jabłka, orzeszki i polej całość dressingiem.
- Podziel sałatkę na 4 talerze i przystrój każdy z nich 2 chipsami serowymi.