Buddy Valastro gotuje – Amerykańsko-włoskie krewetki Lidii, Cukinia z sardelą, Rolada z flądry, Czekoladowe parfait z chleba (odc. 39, sezon 2)

W tym odcinku Buddy zaprosił do swojego programu słynną mistrzynię kuchni i restauratorkę Lidię Bastianich.

Oryginalne nazwy przepisów:

Amerykańsko-włoskie krewetki Lidii

Amerykańsko-włoskie krewetki Lidii (źródło: TLC)Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin + dodatkowo 1 łyżka
  • 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łodyga selera, pokrojona w paski
  • 1 duża marchewka, pokrojona w paski
  • 1 puszka włoskich pomidorów śliwkowych, np. San Marzano, rozgniecionych w rękach
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki peperoncino lub ostrej papryki
  • 1 pęczek szalotek, posiekanych
  • 8 dużych grzybów cremini, pokrojonych w plasterki
  • 1 średnia cukinia, pokrojona w paski
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1/2 łyżeczki koszernej soli
  • 700 g dużych krewetek, obranych
  • 1/2 szklanki listków bazylii, porwanych na strzępy

Sposób przygotowania:

  1. W dużym kociołku rozgrzej 1/4 szklanki oliwy na średnim ogniu. Dodaj czosnek i pozwól mu smazyć się przez minutę.
  2. Następnie dodaj seler i marchewkę. Smaż aż zmiękną (ok. 5 minut). Dodaj pomidory.
  3. Opłucz puszkę po pomidorach szklanką gorącej wody i wlej ją do kociołka. Przypraw oregano i peperoncino. Szybko zagotuj i gotuj chwilę aż lekko zgęstnieje.
  4. Dodaj szalotkę, grzyby, cukinię, paprykę i sól. Zagotuj i duś aż sos zgęstnieje a warzywa zmiękną (ok. 10 minut).
  5. W osobnym rondelku rozgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek. Dodaj krewetki. Smaż aż krewetki się zaróżowią (ok. 3-4 minuty).
  6. Dodaj krewetki i bazylię do kociołka z warzywami. Podawaj ciepłe z makaronem (np. spaghetti).

Cukinia z sardelą

Ilość porcji: dla 6 osób jako dodatek do dania głównego
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 15 minut

Składniki:

  • 1,1 kg małej cukinii
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra-virgin
  • 4 główki czosnku, obrane i zgniecione
  • 6 filetów z sardeli, drobno posiekanych
  • 1 łyżeczka koszernej soli
  • 1/4 szklanki odcedzonych kaparów z puszki

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij końcówki z cukinii i pokrój ją na 5 mm słupki po 5-7 cm długości.
  2. Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.Wrzuć ząbki czosnku, smaż minutę, następnie wrzuć posiekane sardele.
  3. Smaż 1-2 minuty mieszając aż ryba zacznie się rozpływać w oliwie.
  4. Wrzuć cukinię i wymieszaj ją z oliwą. Przypraw solą i smaż przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia będzie miękka, zwiędła i lekko skarmelizowana.
  5. Doda kapary i smaż minutę lub dwie aż potrawa przejmie smak od kaparów.
  6. Podawaj gorące lub w temperaturze pokojowej. Można podawać z roladą z flądry (przepis poniżej).

Rolada z flądry

Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego sera Grana Padano lub Permigiano-Reggiano
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża cytryna: starta skórka z całej cytryny, sok z jednej połowy, druga połowa cytryny pokrojona na cienkie plasterki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin + trochę do skropienia
  • 2 łyżki niesolonego, miękkiego masła
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 6 filetów z flądry, bez skóry (ok. 700 g)
  • 2 łyżki małych kaparów w słonej zalewie, odcedzonych
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. W misce wymieszaj razem bułkę tartą, starty ser, natkę pietruszki, skórkę z cytryny i suszone oregano. Skrop bułkę tartą 4 łyżkami oliwy z oliwek i dobrze wymieszaj.
  3. Natłuść formę do pieczenia masłem. Wyłóż dno formy plasterkami cytryny. Wlej na dno sok z cytryny i białe wino.
  4. Połóż rybę na blacie, skrop ją oliwą z oliwek, połóż na niej mieszankę z bułki tartej. Zwiń rybę w roladkę i wbij w nią wykałaczkę.
  5. Przełóż rybę do formy do pieczenia, a pomiędzy nią połóż kapary. Posyp rybe resztką bułki tartej i skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  6. Włóż formę na dolną półkę piekarnika i piecz aż ryba będzie miękka (ok. 20 minut). Podawaj z cukinią z serdelami (przepis powyżej).

Czekoladowe parfait z chleba (źródło: TLC)Czekoladowe parfait (deser z bitą śmietaną) z chleba

Ilość porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • 225 g gorzkiej lub półsłodkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 225 g wiejskiego wczorajszego białego chleba bez skórki
  • 1 szklankę świeżo parzonego espresso
  • 1/2 szklanki ciemnego rumu
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki schłodzonej śmietany kremówki
  • 1 szklanka prażonych migdałów, pokrojonych w plasterki

Sposób przygotowania:

  1. Potrzebujesz formę do pieczenia 30×45 cm, 6 pucharków lub kieliszków do wina (balonów).
  2. Wrzuć czekoladę do miski, włożonej do garnka z gorącą (nie gotującą się) wodą. Mieszaj czekoladę aż się rozpuści, utrzymuj ciepłą.
  3. Pokrój chleb na kromki o grubości 1 cm i wyłóż nimi ciasno dno formy do pieczenia.
  4. Wlej espresso do pojemnika z miarką, dodaj rum i cukier i mieszaj aż cukier się rozpuści. Następnie dodaj połowę rozpuszczonej czekolady. Wylej tak powstały sos do formy na chleb, następnie odwróć kromki aby mieć pewność że dobrze nasiąkły sosem. Pozwól chlebowi nasiąknąć sosem przez kilka minut.
  5. W międzyczasie ubij śmietanę.
  6. Połam chleb na małe kawałki, wyłóż połowę chleba do 6 pucharków lub kieliszków a następnie wlej trochę odłożonego sosu czekoladowego oraz sosu czekoladowego z formy.
  7. Na wierzch wyłóż połowę bitej śmietany i wrzuć połowę prażonych migdałów.
  8. Powtórz w pucharkach warstwy deseru w tej samej kolejności: chleb sos czekoladowy, bita śmietana i prażone migdały.
  9. Deser najlepiej smakuje podawany natychmiast, kiedy czekolada jest jeszcze ciepła i półpłynna.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: lidia gotuje