Tarta tatin
[czytaj: tarta tatę]
Czas przygotowania: 30 minut-35 minut
Czas pieczenia: ok. 25 minut
Czas leżakowania w lodówce: ok. 30 minut
Składniki:
- mąka pszenna (typ 450) plus odrobina mąki do posypania blatu: 200 g
- cukier (20 g do ciasta, 150 g do jabłek): 170 g
- sól: szczypta
- masło w temperaturze pokojowej, pokrojone na kosteczkę: 100 g
- żółtko (jajko „M”): 1 szt.
- woda: 2 łyżki
- duże soczyste jabłka, odmiana jonagold, obrane i pozbawione gniazd nasiennych: 6 szt.
- masło, pokrojone na mniejsze kawałki: 150 g
- lody (śmietankowo-waniliowe): 4 gałki
- cynamon mielony: 0,5 łyżeczki
- mięta do dekoracji: 16 listków
Sposób przygotowania:
- Przygotuj mikser, metalową foremkę o śr. 26-27 cm. bez zdejmowanego dna, folię spożywczą, wałek, naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg) lub 210 stopni C (góra-dół).
- Ciasto: Do miski miksera wsypujemy 200 g mąki pszennej, 20 g cukru, szczyptę soli, dodajemy 100 g masła w temperaturze pokojowej, wcześniej pokrojonego na małą kosteczkę i 1 żółtko. Ciasto ucieramy za pomocą miksera. W trakcie mieszania dodajemy do ciasta 2 łyżki wody. Miksujemy do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski miksera. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na mniej więcej 30 minut.
- Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto.
- Jabłka: Obrane jabłka kroimy na ćwiartki, delikatnie wycinamy gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
- Do metalowej foremki wsypujemy 150 g masła i 150 g cukru, podgrzewamy w celu uzyskania karmelu (cukier rozpuszczamy równomiernie, cały czas mieszamy, uważając, żeby karmel się nie przypalił). Zdejmujemy foremkę z ognia, czekamy chwilę aż zawartość stężeje. W foremce układamy pierwszą warstwę jabłek (w jednym kierunku, tworząc wachlarz z kawałków jabłek), którą następnie posypujemy częścią przygotowanego cynamonu. Układamy drugą warstwę jabłek, posypujemy całość resztą cynamonu. Nakładamy pokrywkę na foremkę.
- Całość podgrzewamy, czekamy, aż karmel na dnie foremki zacznie się pienić i pokryje wszystkie jabłka. Podduszamy przez mniej więcej 5 minut.
- Rozwałkowane ciasto nakładamy na foremkę z jabłkami. Zbyt długie brzegi zawijamy do środka. Na wierzchu ciasta, na środku, robimy niewielką dziurkę.
- Foremkę z ciastem wkładamy na mniej więcej 25 minut do piekarnika, na dolną kratkę.
- Po upieczeniu czekamy chwilę, aż ciasto się ostudzi. Za pomocą noża odklejamy brzegi ciasta od foremki. Bierzemy duży talerz, foremkę obracamy i delikatnie wysuwamy z niej tartę.
- Kawałki tarty podajemy z lodami śmietankowymi, całość przystrajamy kilkoma listkami mięty.
Strudel jabłkowo-marchewkowy
Czas przygotowania: 30 minut
Czas leżakowania ciasta w lodówce: 20 minut
Czas pieczenia: 35-45 minut
Składniki:
- mąka pszenna typu 650 (230 g do ciasta, 20 g do podsypania ciasta): 250 ml
- masło (30-40 g do ciasta, 30 g do nadzienia): 70 g
- ocet: 7 ml
- mleko 3,2% (150 ml do ciasta, 220 ml do sosu limonkowego): 370 ml
- sól: szczypta
- cukier puder: do dekoracji
- jabłka, odmiana jonagold, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na plastry: 0,7 kg
- marchew, obrana i starta na tarce o grubych oczkach: 0,3 kg
- rodzynki: 60 g
- kasza manna: 60 g
- cukier (70 g do nadzienia, 40 g do sosu limonkowego): 110 g
- limonka: 2 szt.
- żółtka (jajka „M”): 4 szt.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190-200°C (termoobieg). Przygotuj dużą ścierkę lub obrus, wałek do ciasta, folię spożywczą, blachę i pergamin do pieczenia.
- Ciasto: W garnku podgrzewamy około 150 ml mleka. Do miski miksera wsypujemy 230 g mąki i dodajemy szczyptę soli.
- Ciepłe mleko (powinno mieć temperaturę około 47,5°C) wlewamy do miski miksera i zaczynamy wyrabiać ciasto. Po wstępnym zarobieniu składników dodajemy trochę octu.
- Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy też troszkę wody. Ciasto musi mieć gładką i jednolitą konsystencję.
- Najpierw wyrabiamy je w mikserze na wolniejszych obrotach, później na szybszych (ciasto powinniśmy wyrabiać przez mniej więcej 20 minut). Do wyrobionego ciasta dodajemy około 30-40 g roztopionego w garnku masła. Całość wyrabiamy jeszcze przez chwilę.
- Gdy ciasto jest już wyrobione, podsypujemy je odrobiną mąki, zawijamy w folię spożywczą i chowamy je do lodówki na mniej więcej 20 minut.
- Nadzienie: Dokładnie myjemy i obieramy jabłka i marchewki. Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, każdą ćwiartkę kroimy w plastry o szerokości 2-3 mm. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Do rondelka wrzucamy 30 g masła, dodajemy cukier, rodzynki i marchewkę. Marchewkę gotujemy do miękkości. Bardzo często mieszamy w celu uniknięcia przypalenia. Rodzynki powinny zacząć pęcznieć, marchewka tracić swój kolor. Dodajemy jeszcze trochę cukru do marchewki.
- Jabłka przekładamy do miski, dodajemy skórkę startą z limonki (dobrze wyszorowanej i sparzonej wcześniej), wyciskamy sok z limonki.
- Do jabłek dodajemy marchewkę z rodzynkami z garnka. Mieszamy.
- Wyciągamy ciasto z lodówki, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na jak największej powierzchni. Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić ani do wałka, ani do blatu/deski. Rozwałkowane ciasto rozciągamy jeszcze w dłoniach, musi być cienkie jak papier. Ciasto nawijamy na wałek, rozwijamy na ścierce wcześniej podsypanej mąką. Ciasto delikatnie naciągamy na ścierce (musi być dobrze rozciągnięte).
- Kaszę mannę wraz z odrobiną cukru dodajemy do farszu z jabłkami. Całe ciasto smarujemy roztopionym w rondelku masłem, wyrównujemy brzegi ciasta. Farsz wykładamy na ciasto posmarowane masłem. Pozostałą częścią kaszy manny obsypujemy farsz i miejsce gdzie ciasto łączy się z farszem.
- Za pomocą ściereczki zawijamy ciasto, starając się delikatnie je formować. Urywamy brzegi ciasta. Ciasto przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
- Przed pieczeniem smarujemy ciasto roztopionym masłem.
- Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 35-40 minut.
- Sos z limonek: 220 ml mleka wlewamy do garnka, gotujemy. 4 żółtka ucieramy z 40 g cukru na jednolitą i puszystą masę. Dodajemy skórkę z 1 limonki, mieszamy. Gdy mleko w garnku jest już zagotowane, wlewamy małą porcję do masy w celu jej zahartowania. Ogrzaną masę wlewamy do reszty ciepłego mleka. Musimy podgrzać sos na wolnym ogniu, pilnując, żeby się nie zagotował. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia, czekamy, mieszamy. Dodajemy sok z ½ limonki. Czekamy, aż przestygnie. Wyciągamy strudel z pieca. Przekrawamy go na pół, kroimy. Na talerz dodajemy dużą porcję sosu, wykładamy strudel na sos.
- Dekorujemy odrobiną cukru pudru.
Źródło: kuchnialidla.pl