Szarlotka Ewy

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 20 dag masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki otrąb

Składniki na nadzienie:

  • 1kg jabłek antonówek
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 paczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:

Zagnieść ciasto.Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce ok. 20 minut. Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej. Tortownice posmarować olejem i posypać otrębami, ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na spód wyłożyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać ok 20 minut.

Źródło: Gazeta Wyborcza