Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 20 dag masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki otrąb
Składniki na nadzienie:
- 1kg jabłek antonówek
- garść rodzynek
- 1 łyżka oleju
- 1 paczka płatków migdałowych
Sposób przygotowania:
Zagnieść ciasto.Uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce ok. 20 minut. Jabłek nie obierać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki i olej. Tortownice posmarować olejem i posypać otrębami, ciasto zetrzeć na tarce, lekko ugnieść, zapiec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Na spód wyłożyć jabłka, posypać migdałami i ponownie zapiekać ok 20 minut.
Źródło: Gazeta Wyborcza