Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem – Gotowanie z przyprawami (odc. 4)

W tym odcinku programu Gordon Ramsay pokaże jak gotować z przyprawami. Szef kuchni przygotuje ognistą powoli gotowaną jagnięcinę, zupę z curry ze słodkiej kukurydzy oraz prosty aromatyczny pudding ryżowy.

Małe smażone rybki z chilli i przyprawami

Małe smażone rybki z chilli i przyprawami (źródło: channel4.com)

Małe smażone rybki z chilli i przyprawami (źródło: channel4.com)

Składniki:

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
  • 1 lyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
  • 600 g małych rybek, rozmrożonych jeśli były zamrożone
  • bezsmakowy olej do smażenia, np. z orzeszków ziemnych, do głębokiego smażenia
  • 4 łyżki mąki
  • cząstki cytryny do przystrojenia

 Sposób przygotowania:

  1. Praż ziarna pieprzu i kolendry na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty. Przesyp do moździerza, dodaj płatków chilli i rozdrobnij na drobny proszek. Odstaw na bok.
  2. Umyj dokłądnie rybki, osusz je ręcznikiem. Wlej do frytkownicy olej i rozgrzej do temperatury 170 stopni lub wlej olej do głębokiego rondla rozgrzej go do takiej temperatury, że po wrzuceniu kawałka chleba, olej zacznie bulgotać a chleb zezłoci się w 30 sekund.
  3. Wymieszaj mąkę z solą, pieprzem i przyprawami. Obtocz rybki w panierce, strzepnij nadmiar panierki i smaż rybki przez ok 1-2 minuty aż rybki będą dobre i się zezłocą z wierzchu.
  4. Wyjmij rybki z oleju i odsącz je na ręczniku papierowym. Posól je w razie potrzeby.
  5. Podawaj ciepłe, z kawałkami cytryny.

Źródło: channel4.com