W tym odcinku programu Gordon Ramsay pokaże jak gotować z przyprawami. Szef kuchni przygotuje ognistą powoli gotowaną jagnięcinę, zupę z curry ze słodkiej kukurydzy oraz prosty aromatyczny pudding ryżowy.
Małe smażone rybki z chilli i przyprawami
Składniki:
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego
- 1 lyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka suszonych płatków chilli
- 600 g małych rybek, rozmrożonych jeśli były zamrożone
- bezsmakowy olej do smażenia, np. z orzeszków ziemnych, do głębokiego smażenia
- 4 łyżki mąki
- cząstki cytryny do przystrojenia
Sposób przygotowania:
- Praż ziarna pieprzu i kolendry na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty. Przesyp do moździerza, dodaj płatków chilli i rozdrobnij na drobny proszek. Odstaw na bok.
- Umyj dokłądnie rybki, osusz je ręcznikiem. Wlej do frytkownicy olej i rozgrzej do temperatury 170 stopni lub wlej olej do głębokiego rondla rozgrzej go do takiej temperatury, że po wrzuceniu kawałka chleba, olej zacznie bulgotać a chleb zezłoci się w 30 sekund.
- Wymieszaj mąkę z solą, pieprzem i przyprawami. Obtocz rybki w panierce, strzepnij nadmiar panierki i smaż rybki przez ok 1-2 minuty aż rybki będą dobre i się zezłocą z wierzchu.
- Wyjmij rybki z oleju i odsącz je na ręczniku papierowym. Posól je w razie potrzeby.
- Podawaj ciepłe, z kawałkami cytryny.
Źródło: channel4.com