Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 200 ml mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 50 g rodzynek
- sól
- olej do smażenia
- 50 cukru pudru do posypania
Sposób przygotowania:
Rodzynki namocz w wodzie, aż zmiękną, odsącz. Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier, jajko, drożdże i rodzynki. Wyrabiaj gładkie ciasto, stopniowo dolewając mleko. Gotowe ciasto przełóż do lekko natłuszczonej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, jedną łyżką nabieraj porcję ciasta, a za pomocą drugiej łyżki zsuwaj je do rozgrzanego w głębokim rondlu oleju. Smaż z obu stron na jasnobrązowy kolor. Odsącz na papierowym ręczniku. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło: Palce lizać nr 7 (59), 14 lutego 2012