Kuchnia chińska według Goka: Kieszonki z pikantnym kurczakiem i krewetkami, Szybki makaron z wieprzowiną i imbirem, Zupa z wołowiną z kluskami (odc. 5)

Kieszonki z pikantnym kurczakiem i krewetkami

Kieszonki z pikantnym kurczakiem i krewetkami (źródło: channel4.com)

Kieszonki z pikantnym kurczakiem i krewetkami (źródło: channel4.com)

Ilość porcji: dla 2-4 osób

Składniki:

  • 4 udka kurczaka bez kości, skóra usunięta
  • 4 surowe krewetki królewskie, obrane ale z pozostawionymi ogonkami
  • 3 cm kawałek imbiru, obranego, pół pokrojonego na plastry i pół posiekanego
  • 3 ząbki czosnku, obrane i zgniecione ręką lub tasakiem
  • 5230 cebulek dymek, przekrojonych na połowę i zgniecionych ręką lub tasakiem
  • 1/4-1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
  • 1,5 łyżki sosu rybnego
  • 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing (lub chery)
  • olej o neutralnym smaku, np. z orzeszków ziemnych
  • 1/2-1 łyżka oleju sezamowego, do smaku
  • sól i mielony biały pieprz

Składniki na sos:

  • pozostałość marynaty
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing
  • ciemny sos sojowy
  • 4 łyżki półpłynnego miodu
  • 1/4 papryczki chilli (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj kurczaka, krewetki, imbir, czosnek, dymkę, chilli, sos rybny, sos sojowy, wow sojowy, wino ryżowe, olej arachidowy i sezamowy w misce. Przypraw solą i pieprzem. Upewnij się że każdy kawałek mięsa i krewetka są obtoczone dobrze w marynacie. Włóż do lodówki na 45 minut lub najlepiej na całą noc.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wytnij z papieru do pieczenia duże prostokąty o wielkości większej niż format A4. Weź kawałek mięsa z kurczaka, na jego jednym końcu połóż trochę dymki oraz krewetkę, i zwiń mięso tak, aby obtoczyło dymkę i krewetkę a ogonek krewetki wystawał na zewnątrz. Wyłóż tak powstałe roladki na papier do pieczenia i polej odrobiną marynaty, połóż trochę imbiru i czosnku jeśli chcesz.
  3. Złóż papier łącząc ze sobą rogi, złącz brzegi zszywkami lub spinaczami biurowymi tworząc kieszonki.
  4. Umieść kieszonki papieru na formie do pieczenia i piecz mięso 15 minut lub do czasu gdy będzie upieczone.
  5. W międzyczasie wlej resztkę marynaty do rozgrzanego woka na srednim ogniu. Doprowadź do wrzenia i dodaj pozostałe składniki sosu za wyjątkiem chilli. Mieszaj aż miód rozpuści się. Spróbuj i dopraw chilli jeśli chcesz, aby danie było ostrzejsze. Hotuj marynatę aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Przelej do miseczki i podawaj wraz z kieszonkami z kurczakiem.
  6. Gościom podawaj zamknięte kieszonki i pozwól im je otworzyć samodzielnie.

 

Szybki makaron z wieprzowiną i imbirem

Szybki makaron z wieprzowiną i imbirem (źródło: gokwan.com)

Szybki makaron z wieprzowiną i imbirem (źródło: gokwan.com)

Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut

Składniki:

  • 200 g suchego, cienkiego makaronu
  • 1 łyżka oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
  • 400 g wieprzowiny lub polędwicy
  • 2 cm świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
  • 2 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
  • 1 łyżka pasty z krewetek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 3 łyżki wody
  • sól i biały mielony pieprz
  • 1 marchewka, obrana i pokrojona w słupki
  • 2 cebule dymki, posiekane
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie schłodź i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej olej w woku na średnim ogniu, dodaj paski wieprzowiny i smaż na głębokim tłuszczu ok. 1 minutę z każdej strony (może być lekko niedosmażona). Wyjmij mięso z woka i odstaw na bok.
  3. Zwiększ ogień, dodaj imbir i czosnek i smaż ok 20 sekund aż zmięknie. Dodaj krewetki i kontynuuj smażenie. Dodaj sos sojowy, sos rybny i wodę i gotuj przez 10 sekund.
  4. Sprawdź makaron, powinien być miękki. Dodaj kluski i paski wołowiny do woka, wymieszaj dokładnie i smaż przez ok. 1 minutę.
  5. Skrop danie odrobiną oleju sezamowego i podawaj.

 

Zupa z wołowiną z kluskami

Zupa z wołowiną z kluskami (źródło: gokwan.com)

Zupa z wołowiną z kluskami (źródło: gokwan.com)

Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1-2 godziny

Składniki:

  • 2 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
  • 2 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
  • 3 cebule dymki, przekrojone na półi zgniecione
  • 250 g duszonej wołowiny, pokrojona w 3 cm kostkę
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 3-4 łyżki wina ryżowego Shaoxing lub chery
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 200 g podgotowanych chińskich klusek ho fun (lub szerokich wstążek)
  • 4 liście chińskiej kapusty, podartej na kawałki
  • 1 cebula dymka, drobno posiekana

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w rondelku, dodaj imbir, czosnek, przepołowione cebulki dymki i wołowinę i smaż aż mięso nabierze złotej barwy z każdej strony.
  2. Dodaj anyżek, przyprawę 5 smaków, cynamon, bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj wino ryżowe, sprawdź smak i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotuj 1-2 godziny aż mięso będzie miękkie. Dolej wody jeśli nie przykrywa mięsa.
  3. Przecedź zupę do czystego garnka, usuń imbir, czosnek i przyprawy, mięso odłóż do osobnej miseczki. Podgrzej bulion, dodaj sos sojowy, rybny i ostrygowy. Sprawdź smak i dolej wody jeśli smak jest zbyt intensywny.
  4. Doprowadź do wrzenia wodę w rondlu, wrzuć kluski do wody i blanszuj je przez 2-3 minuty, mieszając. Odcedź i przełóż do miseczek do podania. Dodaj kawałki liści kapusty do miseczek z makaronem.
  5. Rozdziel mięso pomiędzy miseczki z makaronem i dolej gorącej zupy. Posyp zupę posiekaną dymką i podawaj.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Spicy chicken and prawns parcels, Super speedy noodles with pork and ginger, Poppa Wan’s all favourite noodle soup.

Źródło: channel4.com, gokwan.com