Kieszonki z pikantnym kurczakiem i krewetkami
Ilość porcji: dla 2-4 osób
Składniki:
- 4 udka kurczaka bez kości, skóra usunięta
- 4 surowe krewetki królewskie, obrane ale z pozostawionymi ogonkami
- 3 cm kawałek imbiru, obranego, pół pokrojonego na plastry i pół posiekanego
- 3 ząbki czosnku, obrane i zgniecione ręką lub tasakiem
- 5230 cebulek dymek, przekrojonych na połowę i zgniecionych ręką lub tasakiem
- 1/4-1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego Shaoxing (lub chery)
- olej o neutralnym smaku, np. z orzeszków ziemnych
- 1/2-1 łyżka oleju sezamowego, do smaku
- sól i mielony biały pieprz
Składniki na sos:
- pozostałość marynaty
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki wina ryżowego Shaoxing
- ciemny sos sojowy
- 4 łyżki półpłynnego miodu
- 1/4 papryczki chilli (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj kurczaka, krewetki, imbir, czosnek, dymkę, chilli, sos rybny, sos sojowy, wow sojowy, wino ryżowe, olej arachidowy i sezamowy w misce. Przypraw solą i pieprzem. Upewnij się że każdy kawałek mięsa i krewetka są obtoczone dobrze w marynacie. Włóż do lodówki na 45 minut lub najlepiej na całą noc.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Wytnij z papieru do pieczenia duże prostokąty o wielkości większej niż format A4. Weź kawałek mięsa z kurczaka, na jego jednym końcu połóż trochę dymki oraz krewetkę, i zwiń mięso tak, aby obtoczyło dymkę i krewetkę a ogonek krewetki wystawał na zewnątrz. Wyłóż tak powstałe roladki na papier do pieczenia i polej odrobiną marynaty, połóż trochę imbiru i czosnku jeśli chcesz.
- Złóż papier łącząc ze sobą rogi, złącz brzegi zszywkami lub spinaczami biurowymi tworząc kieszonki.
- Umieść kieszonki papieru na formie do pieczenia i piecz mięso 15 minut lub do czasu gdy będzie upieczone.
- W międzyczasie wlej resztkę marynaty do rozgrzanego woka na srednim ogniu. Doprowadź do wrzenia i dodaj pozostałe składniki sosu za wyjątkiem chilli. Mieszaj aż miód rozpuści się. Spróbuj i dopraw chilli jeśli chcesz, aby danie było ostrzejsze. Hotuj marynatę aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Przelej do miseczki i podawaj wraz z kieszonkami z kurczakiem.
- Gościom podawaj zamknięte kieszonki i pozwól im je otworzyć samodzielnie.
Szybki makaron z wieprzowiną i imbirem
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 10 minut
Składniki:
- 200 g suchego, cienkiego makaronu
- 1 łyżka oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
- 400 g wieprzowiny lub polędwicy
- 2 cm świeżego imbiru, obranego i grubo posiekanego
- 2 ząbki czosnku, obrane i grubo posiekane
- 1 łyżka pasty z krewetek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 3 łyżki wody
- sól i biały mielony pieprz
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w słupki
- 2 cebule dymki, posiekane
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie schłodź i odstaw na bok.
- Rozgrzej olej w woku na średnim ogniu, dodaj paski wieprzowiny i smaż na głębokim tłuszczu ok. 1 minutę z każdej strony (może być lekko niedosmażona). Wyjmij mięso z woka i odstaw na bok.
- Zwiększ ogień, dodaj imbir i czosnek i smaż ok 20 sekund aż zmięknie. Dodaj krewetki i kontynuuj smażenie. Dodaj sos sojowy, sos rybny i wodę i gotuj przez 10 sekund.
- Sprawdź makaron, powinien być miękki. Dodaj kluski i paski wołowiny do woka, wymieszaj dokładnie i smaż przez ok. 1 minutę.
- Skrop danie odrobiną oleju sezamowego i podawaj.
Zupa z wołowiną z kluskami
Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1-2 godziny
Składniki:
- 2 łyżki oleju arachidowego (z orzeszków ziemnych)
- 2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione
- 2 cm świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plasterki
- 3 cebule dymki, przekrojone na półi zgniecione
- 250 g duszonej wołowiny, pokrojona w 3 cm kostkę
- 1 gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
- 1/2 laski cynamonu
- 1 litr bulionu wołowego
- 3-4 łyżki wina ryżowego Shaoxing lub chery
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki sosu rybnego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 200 g podgotowanych chińskich klusek ho fun (lub szerokich wstążek)
- 4 liście chińskiej kapusty, podartej na kawałki
- 1 cebula dymka, drobno posiekana
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej olej w rondelku, dodaj imbir, czosnek, przepołowione cebulki dymki i wołowinę i smaż aż mięso nabierze złotej barwy z każdej strony.
- Dodaj anyżek, przyprawę 5 smaków, cynamon, bulion i doprowadź do wrzenia. Dodaj wino ryżowe, sprawdź smak i dopraw solą i pieprzem w razie potrzeby. Gotuj 1-2 godziny aż mięso będzie miękkie. Dolej wody jeśli nie przykrywa mięsa.
- Przecedź zupę do czystego garnka, usuń imbir, czosnek i przyprawy, mięso odłóż do osobnej miseczki. Podgrzej bulion, dodaj sos sojowy, rybny i ostrygowy. Sprawdź smak i dolej wody jeśli smak jest zbyt intensywny.
- Doprowadź do wrzenia wodę w rondlu, wrzuć kluski do wody i blanszuj je przez 2-3 minuty, mieszając. Odcedź i przełóż do miseczek do podania. Dodaj kawałki liści kapusty do miseczek z makaronem.
- Rozdziel mięso pomiędzy miseczki z makaronem i dolej gorącej zupy. Posyp zupę posiekaną dymką i podawaj.
Oryginalne nazwy przepisów: Spicy chicken and prawns parcels, Super speedy noodles with pork and ginger, Poppa Wan’s all favourite noodle soup.
Źródło: channel4.com, gokwan.com