Dla 2 osób
Czas przygotowania 10 minut
Czas pieczenia 6 minut
Składniki:
- 8 dużych krewetek – oczyszczonych z jelit
- Pięć plasterków z grubego korzenia imbiru – drobno posiekanych
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku
- 1 bardzo drobno posiekana szalotka
- Pół pęczka mięty
- Pół pęczka kolendry
- 2 łyżki sosu rybnego ngoc mam
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- Pół łyżeczki curry
Przygotowanie:
- Marynata: W miseczce wymieszaj imbir, czosnek i szalotkę tak, żeby całość miała konsystencję papki. Możesz wykorzystać do tego moździerz lub mikser.
- Dodaj posiekaną miętę i kolendrę.
- Dolej dwie łyżki sosu rybnego ngoc mam, 2 łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżki oleju, a następnie wsyp pół łyżeczki curry. Całość zamieszaj.
- Grillowane krewetki: Oczyszczone krewetki dodaj do marynaty, lekko zamieszaj i odstaw na 5 minut.
- Rozgrzej grill. Marynowane krewetki opiekaj po 3 minuty z każdej strony.
- Na koniec polej krewetki pozostałą częścią marynaty.
Źródło: smakujswiat.tvn.pl