Składniki:
- 150 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 2 jajka
- 6 łyżek cukru
- 70 g mąki
- sól
Sposób przygotowania:
- Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki.
- Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca.
- Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać masę czekoladowo-maślaną oraz mąkę i delikatnie mieszając dobrze połączyć składniki.
- Rabarbar wymieszać z cukrem. Natłuszczone foremki wypełnić do połowy masą czekoladową, następnie ułożyć rabarbar i lekko wgnieść go łyżką w ciasto. Dopełnić foremki do pełna masą.
- Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni.