Słownik kulinarny: Whoopies

Whoopies a'la Tatin (źródło: almette.pl)

Whoopies a’la Tatin (źródło: almette.pl)

Whoopies to rodzaj podwójnych połączonych ze sobą dwóch połówek ciastek, pomiędzy którymi znajduje się gruba warstwa kremu. Najczęściej są to ciastka czekoladowe, rzadziej dyniowe lub piernikowe wypełnione słodkim kremem lub lukrem.

Pomimo, że whoopies piecze się w USA już od ponad 100 lat, jednakże ich druga młodość przyszła właśnie teraz. Pochodzenie ciastek jest dyskusyjne – uważa się je za oficjalny smakołyk stanu Maine w USA, skąd podobno pochodzi. Jednakże stan Pensylwania i New Hampshire również roszczą sobie prawa do własności tego przysmaku.

Nazwa ciastek ponoć pochodzi od okrzyku „whoopie” (odpowiednik polskiego „Hurra!”), który pojawiało się w ustach farmerów Amiszy na widok ciastek, które dostawali na drugie śniadanie od swoich żon. Ponoć Amiszki piekły te ciastka z resztek innych wypieków.

Whoopies są podobne wyglądem do makaroników, które są cieńsze i mniejsze.

Alternatywne nazwy whoopies to: whoopie pie, black moon, gob, black-and-white, bob, BFO, Bog Fat Oreo.

Zobacz przepisy na whoopies.