Robert Makłowicz wybrał się do Londynu. Zwiedzanie miasta rozpoczyna od Millenium Wheel – diabelskiego koła. W 2012 r. Elżbieta II obchodzi 60-lecie panowania. Z tej okazji w delikatesach Fortnum & Mason na rogu Jermyn i Duke można kupić produkty z herbem królowej. Przy Jermyn Street mają siedziby dostawcy królewscy. Podróżnik odwiedza Paxton & Whitfield – sklep serowarski, a w kawiarni i herbaciarni hotelu Langham pije popołudniową herbatę. W tym hotelu w 1852 r. po raz pierwszy w Londynie zaczęto podawać popołudniową herbatę z przekąskami.
Kedgerre (łosoś z jajkami i ryżem)
Składniki:
- 300 g wędzonego łososia
- 1 cebula
- 100 g masła
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
- 150 ml śmietanki
- 200 g ryżu basmati
- pęczek pietruszki
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- W rondlu zagotować wodę, włożyć do niej cały kawałek łososia, gotować ok. 5 min na niewielkim ogniu. Ugotowany wyjąć, zdjąć skórę, wyjąć ewentualne ości i pokroić na duże kawałki. Do wody spod ryby wsypać ryż i gotować ok. 15-20 min. Jajka ugotować na twardo, 2 z nich posiekać drobno.
- Na patelni rozpuścić masło i zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać szczyptę kurkumy i garam masalę. Całość rozprowadzić śmietanką.
- Dodać odcedzony ryż, posiekane jajka, wymieszać dokładnie , na wierzch położyć kawałki ryby i przybrać ćwiartkami pozostałych jajek i posiekaną pietruszką.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: maklowicz przepis anglia