Do kulinarnego boju staną: Anna Stoitsi – handlowiec, Edyta Pisarska – właścicielka firmy odzieżowej, Jarosław Jakubowski – trener personalny oraz Krzysztof Lech – miłośnik podróży i fotografii.
Odcinek wrocławski to kolejny pomysł na idealną kolację, tym razem z greckim akcentem. To jak zawsze niezwykła mieszanka wyjątkowych smaków i temperamentów. Co wydarzy się podczas czterech kolacji w domach wrocławskich uczestników? Kto sprosta kulinarnym wymaganiom „Ugotowanych”? Czy zwyciężą tradycyjne polskie smaki czy może „Ugotowanym” bardziej przypadnie do gustu kuchnia grecka? W programie dowiecie się jak przygotować „Kociołek łososiowo-pomidorowy” czy „Przysmak młodości”, poznacie przepis na „Atletycznego kurczaka” oraz będziecie mieli okazję zasmakować w „Biftekach faszerowanych serem feta”. Ostra rywalizacja, niezwykłe smaki i jak zawsze tylko jeden zwycięzca!
Przepisy Edyty Pisarskiej
OBIAD: Polędwica wołowa z leśnymi grzybami
- spory kawałek polędwicy wołowej
- dowolne leśne grzyby
- 1 kg marchwi
- 1 kg pietruszki
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 2 łyżki słodkiej śmietany
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki masła
- oliwa peperoncino
- świeży rozmaryn
- świeżo zmielony pieprz
- gruba sól morska
Sposób przygotowania:
- Grzyby krótko obgotowuj (wywar zostawiamy)
- Na głębokiej patelni podsmaż na maśle cebulę na złoto
- Dodaj pokrojone, ugotowane grzyby
- Wlej wino, wywar z gotowania grzybów, duś bez przykrycia do miękkości, redukując objętość
- Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i śmietaną
- Polędwicę oczyść z włókien, obtocz w drobno posiekanym rozmarynie i świeżo zmielonym pieprzu. Obsmaż na silnie rozgrzanej oliwie
- Kiedy będzie lekko przyrumieniona, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, piecz 20-25 min
- Następnie wyjmij mięso, zawiń w folię aluminiową i odstaw na kilka minut
- Umyte i obrane warzywa posyp rozmarynę i solą morską, wlej oliwę i zapiecz przez 20 minut, w temperaturze 180 stopni
- Tuż przed podaniem polędwicę pokrój w plastry, podaj z sosem grzybowym i pieczonymi warzywami
Źródło: kulinarni.pl
Przepisy Jarosława Jakubowskiego
PRZYSTAWKA: Przysmak młodości
• 4 duże kromki razowego chleba
• ok. 200 g rukoli
• 12 plasterków mozzarelli
• 1 duże dojrzałe awokado
• 3 łyżki prażonych, pokruszonych orzeszków pinii
• świeżo zmielony pieprz i sól morska
• 2 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Kromkę chleba kroimy na pół, smarujemy obie połówki oliwą i posypujemy orzeszkami. Następnie na jednej z połówek kładziemy rukolę, 3 plastry mozzarelli i drobno pokrojone awokado, a następnie całość przykrywamy drugą połówką. Przystawkę można podawać na ciepło.
DANIE GŁÓWNE: Atletyczny kurczak
• 4 filety z kurczaka
• świeżo zmielony pieprz i sól morska
• mielona papryka czerwona
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g makaronu razowego
• oliwki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Piersi płuczemy, doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Następnie obsmażamy z obu stron na złocisty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej strony. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 40-45 minut. Podajemy z makaronem razowym ugotowanym według wskazówek na opakowaniu, udekorowane oliwkami.
Sos pomidorowy
Składniki:
• 500 g świeżych dojrzałych pomidorów lub 1,5 puszki pokrojonych, bez skórek
• mała cebula
• 2 ząbki czosnku
• szczypta brązowego cukru
• 1 łyżka octu balsamicznego
• 4 gałązki świeżego tymianku
• 5 łyżek serka mascarpone
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno kroimy i szklimy na oliwie. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Sos dusimy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z serem mascarpone, świeżymi listkami tymianku oraz wyciśniętym czosnkiem.
DESER: Puszyste Ego
• ok. 400 ml jogurtu naturalnego
• 2 jajka
• 1/2 laski wanilii
• 20 g cukru brązowego
• łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy wanilię, jogurt naturalny i mieszamy do uzyskania puszystej masy.W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Do wcześniej przygotowanego kremu dodajemy białka i całość delikatnie mieszamy. Gotowy krem wlewamy do pucharków.
Sos malinowy
Składniki:
• 400 g malin
• 3 łyżeczki brązowego cukru
• ok. 50 ml nalewki wiśniowej
Sposób przygotowania:
Maliny płuczemy, następnie gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min i miksujemy. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok 5 min, tak, aby sos zgęstniał. Na koniec dodajemy nalewkę wiśniową i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzony sos malinowy przekładamy do pucharków na krem jogurtowy i wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny. Schłodzony deser ozdabiamy biszkoptem, świeżymi malinami i miętą.
Źródło: ugotowani.tvn.pl
Przepisy Krzysztofa Lecha
PRZYSTAWKA: Kociołek łososiowo-pomidorowy
• 500 ml wody
• 1 por (tylko biała część)
• sól, pieprz
• 600 ml mleka
• 80 g jogurtu naturalnego
• 1 listek laurowy
• 360 g obranych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
• 200 g surowego łososia (bez skóry i ości)
• 30 g chudego boczku (bez skóry) pokrojonego w kostkę
• 350 g pomidorów
• 20 g masła
• 1 kostka rosołowa drobiowa
• 2 łyżki oleju z pestek winogron
• 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Kostkę rosołową rozpuszczamy w gotującej się wodzie i gotujemy przez minutę. Sparzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Łososia wkładamy do wrzącego rosołu, wlewamy 100 ml mleka i wrzucamy listek laurowy. Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmujemy ją z wywaru, studzimy i dzielimy widelcem na płaty. Pora rozcinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy a następnie drobno siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej z masłem, na którym szklimy pora, dodajemy boczek i całość smażymy 5-10 minut, cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki, smażymy jeszcze 2 minuty, a następnie wlewamy wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 5 minut. Wyjmujemy z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, miksujemy je i z powrotem wkładamy do garnka. Następnie zdejmujemy z ognia, mieszamy z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, wkładamy kawałki ryby, posypujemy natką pietruszki.
DANIE GŁÓWNE: Ryż, kasza i kurczak w pomidorach
• 2 torebki ryżu
• 2 torebki kaszy gryczanej
• 4 filety z piersi kurczaka
• 4 duże cebule
• 2 ostre papryczki
• 4-6 pomidorów
• 1 przecier pomidorowy
• papryka czerwona, zielona, żółta
• 3-4 ząbki czosnku
• sól, pieprz, oregano, bazylia
• oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kurczaka kroimy na średniej wielkości kostkę, doprawiamy przyprawami i odrobiną oliwy, mieszamy i odstawiamy. Cebulę drobno siekamy a następnie szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę papryki oraz ostre papryczki. Wszystko dusimy ok. 10-15minut. Kurczaka obsmażamy do zrumienienia a następnie dodajemy do duszonej cebuli z papryką. Całość dusimy jeszcze przez ok. 5 minut. Sparzone i obrane pomidory kroimy na ćwiartki a potem jeszcze na połówki. Dodajemy do kurczaka z warzywami i całość dusimy przez ok. 10 minut. Następnie dodajemy odrobinę przecieru pomidorowego dla smaku i koloru i całość smażymy bez przykrycia, redukując nadmiar wody. Kasze oraz ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu torebki odcedzamy, rozcinamy i wszystko mieszamy w jednym garnku. Na środek talerza wykładamy porcję ryżu z kaszą a dookoła ostry sos pomidorowy z kurczakiem.
DESER: Karmelizowane pomidorki z lodami waniliowymi
• 2 garści pomidorków koktajlowych
• 1 laska wanilii
• 4 łyżki cukru
• 40 ml rumu
• 1/4 l soku jabłkowego
• 4 kulki lodów waniliowych
• siekane pistacje do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy i osuszamy. Laskę wanilii przekrajamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ. Cukier wsypujemy na patelnię i smażymy (karmelizujemy) aż się rozpuści i zmieni kolor na brązowy, dodajemy powoli rum, sok jabłkowy, wanilię z miąższem i całość gotujemy do uzyskania konsystencji syropu. Następnie dodajemy pomidory, zagotowujemy i odstawiamy na minutę. Pomidory wykładamy na talerze, dodajemy lody i ozdabiamy laską wanilii. Całość możemy posypać pistacjami.
Lody waniliowe
Składniki:
• 2 laski wanilii
• 3 szklanki pełnotłustego mleka
• 7 żółtek
• pół szklanki cukru
• pół szklanki śmietany 30%
Sposób przygotowania:
Laski wanilii przecinamy wzdłuż i wyjmujemy miąższ, zalewamy mlekiem i zagotowujemy na małym ogniu. Żółtka i cukier ucieramy, stopniowo dodając do nich gorące mleko i zagotowujemy na wolnym ogniu, cały czas ubijając, tak, aby masa się pieniła. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją z ognia i schładzamy. Wyjmujemy laski wanilii, dodajemy śmietanę i ponownie ubijamy. Gotową masę przelewamy do naczynia o szerokiej średnicy. Wstawiamy do zamrażalnika. Mniej więcej, co 40 minut wyjmujemy i miksujemy. Czynność powtarzamy kilkakrotnie, aby rozbić powstające kryształki lodu. Kiedy masa zrobi się już gęsta, zostawiamy ją do całkowitego zamrożenia. Jeśli przed podaniem jest zbyt twarda, pozostawiamy ją w lodówce na ok. 1 godzinę przed podaniem.
Źródło: ugotowani.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: polędwica wołowa przepis magdy gessler,polędwica wołowa magdy gessler,https://blog wojnanasmaki pl/tag/poledwica-wolowa/,polędwica wołowa według,przepisy Krzysztof Wrocław Ugotowani odcinek 12