Makłowicz w podróży – Alba, Włochy (odc. 100)

Robert Makłowicz odwiedza region Langhe oraz miasto Alba, słynące z białych trufli. W pierwszą niedzielę października odbywa się otwarcie sezonu na trufle. Miasto staje się wtedy targiem spożywczym. W scenerii restauracyjnego ogrodu dziennikarz gotuje risotto z winem barolo i truflami. W tej części Włoch obowiązkową przekąską do wina są piemockie paluszki grissini. W grissinificio można zobaczyć, jak się je wytwarza. Podróżnik odwiedza wiejską masarnię w okolicy Alby. W przyzakładowym sklepie można kupić wędlinę o nazwie salsiccia di verduno.

Risotto z winem barolo i truflami

Risotto z winem barolo i truflami (źródło: tvp.pl)

Risotto z winem barolo i truflami (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 400 g ryżu typu arborio lub carnaroli
  • 250 ml wina barolo
  • 700 ml bulionu 
  • 1 trufla 
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Połowę masła roztopić w dużej patelni, dodać cebulę i zeszklić ją – nie rumienić! Dodać ryż i krótko podsmażyć ciagle mieszając, wlać wino i gotować do wchłonięcia wina prze ryż.
Stopniowo dolewać bulion, gotować aż ryż wchłonie cały płyn i będzie miękki. Posolić i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem, dodać masło, zdjąć z ognia, przykryć i odstawić na 2 minuty. Wymieszać i podawać, posypując każdą porcję kilkoma wiórkami trufli.

Źródło: http://www.tvp.pl/styl-zycia/kuchnia/maklowicz-w-podrozy/przepisy/risotto-z-winem-barolo-i-truflami/5696013