Susie, Charlotte i Medi szykują torty urodzinowe, a Eric piecze mufinki toffi z sosem jabłkowym.
Muffinki toffi z sokiem jabłkowym
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 12 sztuk
Poziom trudności: łatwe
Składniki na sos jabłkowy:
- 300 g jabłek (2 duże jabłka), najlepiej odmiany Bramley
- 100 g jasnego cukru Muscovado
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki Calvadosu
- 1 łyżeczka wody
Dodatkowe składniki:
- 275 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 75 g niesolonego miękkiego masła
- 2 dużej jajka
- 125 ml pełnotłustego mleka
- 100 g krówek
- 2 łyżeczki jasnego cukru Muscovado
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu wymieszanego z cukrem Muscovado
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem). Wyłóż formę do muffinek papierowymi foremkami.
- Wymieszaj w dużej misce mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- W osobnej misce utrzyj masło z jajkami, następnie dodaj mleko i wymieszaj. Dodaj do mąki z cukrem masę z jajek i masła. Wymieszaj mikserem na gładką masę. Miksuj na najwyższych obrotach przez 2-3 minuty. Dodaj pokruszone krówki i wymieszaj.
- Do formy na muffiny wyłóż łyżką ciasto do połowy wysokości. Następnie dodaj łyżkę masy z jabłek. Dopełnij formę ciastem. Posyp wierzch cynamonem z cukrem.
- Piecz przez 20-25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do lekkiego ostygnięcia. Posyp wierzch cukrem pudrem. Najlepiej smakują na ciepło z półpłynnym nadzieniem.
Źródło: http://bakingmad.com/recipes/muffins/toffee-and-apple-sauce-muffins
Oryginalna nazwa przepisów: Toffee and Apple Sauce Muffins
Użytkownicy trafili tutaj szukając: cukiernik eric lanlard,eric lanlard przepisy,https://blog wojnanasmaki pl/przepisy-wg-autora/baking-mad-with-eric-lanlard/