Paweł Małecki: Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 400 g świeżych owoców (malina, truskawka, borówka)
- 1 jajko
- 120 g pokruszonych biszkoptów
- ok. 100 g cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
- Ciasto francuskie rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm, następnie wycinamy z niego kwadraty wielkości około 10 x 10 cm. Wycięte kwadraty umieszczamy w formie od muffin, tworząc koszyczek.
- Jajko roztrzepujemy i smarujemy nim ciasto. Na dno koszyczków wsypujemy pokruszone biszkopty − około 1 łyżki na koszyczek (bardzo ważne, aby na dnie znajdowały się biszkopty, ponieważ wchłaniają one sok z owoców). Następnie wsypujemy owoce wymieszane z cukrem trzcinowym. Jeżeli używamy owoców mrożonych, to rozmrażamy i odsączamy je na sicie.
- Koszyczki pieczemy około 10-14 minut w temperaturze 200°C w piekarniku z termoobiegiem lub 215°C w piekarniku bez termoobiegu.
- Podajemy na gorąco z gęstą kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/owocowe-koszyczki-z-ciasta-francuskiego