Paweł Małecki: Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Maliny:
- 150 g świeżych malin
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- ok. 50 g cukru
Koktajl:
- 6 gałek lodów waniliowych (około 200 g)
- 200 ml mleka 3,2% Pilos
- garść świeżej bazylii (około 5 g)
Składniki:
- Gorące maliny: Maliny z cukrem gotujemy. Gdy zaczną wrzeć, dodajemy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszamy (tak jak podczas przygotowywania kisielu).
- Koktajl waniliowo-bazyliowy: Wszystkie składniki razem miksujemy.
- Na dno pucharka wylewamy gorące maliny, następnie wylewamy koktajl waniliowo-bazyliowy (można jeszcze dodać gałkę lodów waniliowych).
- Całość dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz malinami.
Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Koktajl-waniliowo-malinowy-z-bazylia