Kuchnia Lidla: Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią

Paweł Małecki: Koktajl waniliowo-malinowy z bazylią

Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut

Maliny:

  • 150 g świeżych malin
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • ok. 50 g cukru

Koktajl:

  • 6 gałek lodów waniliowych (około 200 g)
  • 200 ml mleka 3,2% Pilos
  • garść świeżej bazylii (około 5 g)

Składniki:

  1. Gorące maliny: Maliny z cukrem gotujemy. Gdy zaczną wrzeć, dodajemy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną. Energicznie mieszamy (tak jak podczas przygotowywania kisielu).
  2. Koktajl waniliowo-bazyliowy: Wszystkie składniki razem miksujemy.
  3. Na dno pucharka wylewamy gorące maliny, następnie wylewamy koktajl waniliowo-bazyliowy (można jeszcze dodać gałkę lodów waniliowych).
  4. Całość dekorujemy świeżymi listkami bazylii oraz malinami.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Koktajl-waniliowo-malinowy-z-bazylia