Kuchnia Lidla: Wielkanocna baba ponczowa

Wielkanocna baba ponczowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Wielkanocna baba ponczowa (źródło: kuchnialidla.pl)

Poziom trudności: średni
Ilość porcji: 5
Czas przygotowania: 2h

Składniki na ciasto:

 

  • 25 g drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 350 g mąki pszennej typu 450
  • 20 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jaja
  • 120 g margaryny
  • otarta skórka z 1 cytryny sparzonej i wyszorowanej
  • 50 g namoczonych, rodzynek (posiekanych)
  • szczypta soli
  • dżem brzoskwiniowy

Poncz:

  • 300 ml wody
  • 200 g cukru
  • 300 ml białego wina wytrawnego
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • sparzonej i wyszorowanej

Krem cytrynowy typu Lemon Curd:

  • 2 jaja
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny, sparzonej i wyszorowanej
  • 65 g cukru
  • 45 g miękkiego masła
  • otarta skórka z 1/2 limonki, sparzonej i wyszorowanej

Sposób przygotowania:

Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, w mące robimy zagłębienie. Robimy rozczyn. Drożdże ucieramy z cukrem. Do zagłębienia w mące wlewamy mleko i dodajemy utarte drożdże, delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijamy i wlewamy je do naczynia z rozczynem. Dodajemy szczyptę soli oraz cukier wanilinowy. Wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny oraz namoczone rodzynki. Ponownie wyrabiamy ciasto. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek. Pieczemy w temperaturze 180°C przez mniej więcej 18-25 minut do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu babki studzimy.

Poncz: Wszystkie składniki zagotowujemy. Następnie zagotowany poncz przestudzamy do temperatury około 40°C. W przestudzonym ponczu zanurzamy upieczone babki, zanurzamy je tak długo, aż całe nasiąkną ponczem. Babki pozostawiamy aż odciekną. Następnie zagotowujemy dżem i smarujemy nim babki.

Krem cytrynowy: W misce, którą można umieścić w garnku, ubijamy jajka z cukrem. Następnie miskę wkładamy do garnka, tak by móc gotować na parze, i podgrzewamy na niewielkim ogniu cały czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy skórkę z limonki i dolewamy do niego sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadzamy krem do zgęstnienia. Po zgęstnieniu, dodajemy miękkie masło. Miskę zdejmujemy z garnka i mieszamy do momentu całkowitego roztopienia się masła. Krem odstawiamy do wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki (gotowy krem można umieścić w słoiczku i przechowywać go 7-10 dni). Babki ponczowe ozdabiamy kremem za pomocą szprycy i dekorujemy świeżymi owocami.

 

Źródło: http://kuchnialidla.pl/wypieki-przepis/wielkanocna-babka-ponczowa