Kaczka grillowana po prowansalsku

Składniki:

  • 1 kaczka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1-2 papryki
  • 2 pomidory
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • 50 ml oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron
  • sól
  • pieprz

Z kaczki wykroić piersi i udka. Na pozostałym korpusie można ugotować zupę. Czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli. Z sosu sojowego, wina, tymianku, majeranku, oregano, czosnku i połowy oliwy przygotować marynatę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, zalać je marynatą i odstawić na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Warzywa pokroić w 1-2 cm plastry i zamarynować je w pozostałej oliwie i posiekanej natce pietruszki. Mięso odsączyć z marynaty. Skórkę naciąć ostrym nożem na skos. Na rozgrzanym grillu smaż mięso z obydwu stron na rumiano, około 20-30 minut. Co kilka minut należy polewać mięso pozostałą marynatą. Na 7- 10 minut przed zakończeniem smażenia mięsa, na grillu ułożyć tackę z wcześniej przygotowanymi warzywami. Kaczkę podawać wraz z warzywami.