W tym odcinku ciotka Anna zdradza Buddy’emu kilka pilnie strzeżonych przepisów. Wśród nich znajdą się Manicotti ciotki Anny, Kurczak z paprykami w occie i Sałatka szpinakowo-mandarynkowa
Kurczak z paprykami w occie (marynowaną)
Czas gotowania: 40 minut, czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- 1,4 kg udek z kurczaka, pokrojonych na 8 części
- 1 duży słoik papryki marynowanej w occie
- 2 duże jajka
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- oliwa w oliwek
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 210 stopni. Usuń skórę i tłuszcz z kawałków kurczaka. Wyczyść kawałki kurczaka przez nacieranie ich solą i białym octem, opłukaj je w zimnej wodzie i wysusz.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. W rozbij jajka z parmezanem. Wysyp bułkę tartą na płaski talerzyk. Nalej oliwy na wysokość 1/4 wysokości patelni. Rozgrzej oliwę.
- Zamocz każdy kawałek kurczaka w jajku a następnie obtocz w bułce tartej. Usmaż na złoty kolor z obydwu stron.
- Przygotuj duże naczynie żaroodporne i ułóż w nim kawałki kurczaka w jednej warstwie tak, aby się nie dotykały nawzajem. Nalej odrobinę zalewy z papryki na kawałki kurczaka i piecz przez 10 minut. Następnie wyjmij kurczaka, dodaj papryczki ze słoika, ułóż na nich z powrotem mięso. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni i piecz kurczaka przez ok. 30 minut.
- Podawaj kurczaka przełożonego papryczkami i sokiem powstałym podczas pieczenia.
Manicotti ciotki Anny:
Czas przygotowania: 15 minut, czas gotowania: 50 minut
Składniki na naleśniki:
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże jajka
- 2 łyżki stopionego masła + trochę masła do smarowania patelni
- 1 szklanka mąki
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 680 g pełnotłustego sera ricotta
- 1 czubata szklanka startej mozzarelli
- 1/4 szklanki startego sera pecorino
- 2 duże jajka
- 1 ząbek czosnku, zgnieciony lub przepuszczony przez praskę
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- sól do smaku
Składniki do sosu:
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 220 g słodkiej włoskiej kiełbasy
- 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę
- 1/4 obranego i startego ziemniaka (najlepiej odmiana Idaho)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- opcjonalnie szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 szklanka startego parmezanu
Sposób przygotowania:
- W blenderze wymieszaj wodę, mleko, jajka i masło. Dodaj mąkę, sól i miksuj aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Przelej do miski i pozostaw na godzinę.
- Rozgrzej nieprzywieralną patelnię na średnim ogniu. Za pomocą pędzelka wysmaruj patelnię masłem i wlej chochlą ciasto na patelnię. Usmaż 10-12 naleśników lub do wyczerpania ciasta.
- Wszystkie składniki nadzienia wymieszaj dobrze w misce.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, daj trochę oliwy i podsmażaj kiełbaski obracając je aż do czasu gdy zaczną brązowieć. Zdejmij z ognia.
- W międzyczasie rozgrzej rondelek na średnim ogniu. Dodaj oliwę, czosnek, ziemniaka, mieszając gotować aż nabierze aromatu (nie pozwolić aby ziemniak zbrązowiał). Dodaj pomidory z puszki, kiełbaski wraz z powstałym sosem, szczyptę soli, ziarna pieprzu. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż będzie gęste i aromatyczne przez ok. 20-30 minut. Dodaj ewentualnie cukru i soli do smaku. Pozostaw sos co najmniej na 10 minut do ostygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Nasmaruj naczynie żaroodporne tłuszczem. Wlej na dno sos, aby przykryć dno naczynia.
- Wybierz 10 najładniejszych naleśników. Połóż je błyszczącą stroną (smażoną w drugiej kolejności) do góry i nałóż cienką linią nadzienie na środku każdego naleśnika a następnie zroluj naleśnika. Nadzienie powinno sięgać obydwu końców naleśnika.
- Na sos w naczyniu żaroodpornym wyłóż makaron, na nim połóż naleśniki – jeden obok drugiego. Wylej pozostały sos na wierzch i oprusz startym parmezanem i posiekaną bazylią.
- Piecz w nieprzykrytym naczyniu 35-40 minut. Możesz pod koniec pieczenia umieścić na wyższej półce w piekarniku aby przybrązowić ser na wierzchu. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia zanim je podasz gościom.
Sałatka szpinakowo-mandarynkowa
Czas gotowania: 10 minut, czas przygotowywania: 10 minut
Składniki na sałatkę:
- jedno opakowanie młodego szpinaku
- 1 mała puszka mandarynek, odsączonych
- 1/2 małej czerwonej cebuli, przekrojonej na pół i poszatkowanej w cienkie wiórki (jeśli cebula jest bardzo ostra, namocz ją na 15 minut w lodowatej wodzie, odcedź i poszatkuj)
- 1/2 szklanki połówek orzechów włoskich
- ok. 100 g boczku pancetta, pokrojony w plasterki ok. 6 mm grubości
- starty parmezan do przybrania
- oliwa z oliwek
Składniki do dressingu balsamiczno-miodowego:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- szczypta soli i pieprzu
- 2 łyżeczki miodu
- starta skórka z jednej pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek w wersji light
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Praż orzechy laskowe na blaszy przez 8-10 minut co jakiś czas obracając. Nie pozwól orzechom się przypalić. Wysyp na talerz.
- Rozgrzej małą patelnie na średnim ogniu. Daj trochę oliwy i połóż plasterki boczku. Smaż aż staną się brązowe i chrupiące. Odsącz i połóż na ręczniku papierowym aby tłuszcz odciekł.
- Do zrobienia dressingu użyj małej miski, w której wymieszaj wszystkie składniki za wyjątkiem oliwy aż do gładkości. Następnie mieszając wlewaj powoli oliwę aż do połączenia składników. Przypraw do smaku.
- W dużej misce wymieszaj razem szpinak, kawałki mandarynek, orzechy, czerwoną cebulę. polej delikatnie dressingiem. Możesz dodatkowo przyprawić ziołami i pieprzem. Serwuj sałatkę z położonym na wierzchu plasterkiem boczku pancetta.