Składniki:
- 500 g mąki,
- 50 g drożdży,
- 250 ml mleka,
- 6 żółtek,
- 100 g cukru,
- cukier waniliowy,
- 1 łyżka alkoholu,
- 125 g margaryny,
- 200 g marmolady.
Sposób przygotowania:
- Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i połowie szklanki ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki, rozczyn z drożdży oraz roztopioną margarynę. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2 cm, wycinać szklanką krążki. Na każdy nakładać marmoladę i formować pączki.
- W rodnlu z rozgrzanym olejem smażyć pączki do zarumienienia.
- Posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Zobacz porady jak przygotować najlepsze pączki.