Przepis Mikołaja Reya.
Składniki:
- 1 kg małży
- 1 Cebula
- 1,5 szklanki białego wina
- 0,2 l wermutu
- natka pietruszki
- łyżka śmietany 30%
- 2 łyżki masła
- Curry
- Szafran
- Mąka
- Bułka tarta
Sposób przygotowania:
- Cienko pokroić cebulę i zeszklić na maśle w garnku. Wrzucić małże, dolać 1,5 szklanki białego wina, wrzucić cienko posiekaną pietruszkę i dolać 0,2 l wermutu. Gotować pod przykryciem na dużym ogniu. Jak tylko się małże otworzą zmniejszyć ogień, wyjąć je, odrzucić puste połówki małży i pozostające z miąższem poukładać na całym talerzu.
- Dodać łyżkę gęstej śmietany do pozostałego w garnku sosu, doprawić odrobiną curry i szafranem. Zredukować sos na małym ogniu i ewentualnie dodać trochę mąki (intensywnie mieszając)by sos zgęstniał.
- Polać małże sosem i każdą posypać odrobiną bułki tartej. Włożyć do pieca i zapiekać pod grillem rozgrzanym do 220 stopni przez 2-3 minuty.
Zdjęcie i przepis: masterchef.tvn.pl