Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut plus czas na ostygnięcie
Stopień trudności: łatwe
Składniki:
- 2 małe cebule
- 2 łyżki włoskiej oliwy z oliwek Luccese
- 1 puszka pomidorów krojonych Nostia
- (425 ml)
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól morska
- pieprz Mikado
- 0,5-1 łyżeczka cukru Castello
- 1 łyżeczka bulionu (w granulacie)
- pieprz Cayenne
- 4 sery mozzarella Lovilio (po 125g)
- 8 zielonych oliwek z pastą paprykową Baresa
Przygotowanie:
Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na gorącym oleju, aż do zeszklenia. Dodać pomidory i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i granulowanym bulionem, a następnie gotować na wolnym ogniu przez 8-10 minut. Sos zmiksować, doprawić na ostro pieprzem cayenne i pozostawić do ostygnięcia.
Mozzarellę osączyć, a następnie za pomocą łyżki do lodów wykroić 8 nieregularnych kulek. Za pomocą łyżeczki lub małej łyżki do wykrawania melona w każdej kulce wydrążyć małe wgłębienie, a następnie umieścić w nim oliwkę. Sos pomidorowy przelać do 4 małych, okrągłych salaterek, w każdej umieścić po 2 kulki mozzarelli z oliwkami.