W tym odcinku Magda Gessler odwiedza restaurację „Magistrat” w Hrubieszowie. Na uroczystą kolację przygotowywuje Barszcz czerwony, Rosyjskie pielmienie, Pierogi po żydowsku z wątróbką, Pierogi ruskie.
Barszcz czerwony
Składniki:
- czerwone buraki
- wywar z mięs:
- kaczka
- kura
- gicz wołowa
- karkówka
- boczek
- pory
- cebula
- liście laurowe
- pomidory
- ocet
Sposób przygotowania:
- Obieramy buraki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Gotujemy wywar z mięs i buraków, porów, cebuli. Odcedzamy. Dodajemy opcjonalnie trochę octu.
- Dodajemy pomidory, chwilę gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Rosyjskie pielmienie
Składniki na ciasto:
- 30-40 dkg mąki,
- łyżeczka soli,
- 1-2 jajka,
- pół szklanki ciepłej wody
Składniki na farsz:
- 0,5 kg mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- szklanka rosołu drobiowego lub wołowego
- 2 cebule
Sposób przygotowania:
- Wrzuć do mięsa wygnieciony czosnek i zmieloną cebulę, dodaj pieprzu. Zalej mięso zimnym rosołem, który wklep w mięso aż do uzyskania gładkiego farszu. Pozostaw na noc w chłodnym miejscu aby się zamarynowało.
- Wysyp mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie, wsyp sól, wbij jajka, wlej ciepłą wodę i zagnieść ciasto.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 30-40 minut.
- Rozwałkuj cienko ciasto, wytnij z niego krążki i połóż na każdym krążku kulkę farszu. Połącz brzegi ciasta, zlep je według własnego uznania (większe lub mniejsze pierożki, zagniatane prosto lub artystycznie z frędzelkami).
- Włóż pielmienie do lodówki aby stwardniały.
- Przed podaniem gotuj je około 10 minut w osolonej wodzie, póki nie wypłyną. Do pielmieni podaje się śmietanę, topione masło, ocet, pieprz i musztardę (Magda Gessler dawała tylko masło z octem i pieprzem).
Pierogi z watróbką po żydowsku, z dodatkiem prawdziwków, goździków i tymianku
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 30-40 dkg wątroby wołowej,
- 3 cebule,
- smalec z gęsiny,
- sól,
- pieprz,
- prawdziwki (opcjonalnie)
- goździki (opcjonalnie)
- tymianek (opcjonalnie)
- orzechy włoskie
- bułka tarta
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
- Zagnieść ciasto z 3 szklanek mąki pszennej, jajka i wody. Schować pod miskę, by nie obeschło.
- Upiec na patelni pociętą w plastry wątrobę wołową (ok. 30-40 dkg ). Ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać ugotowane na twardo, siekane jajko oraz przysmażone na gęsim smalcu 3 średnie, drobno pokrojone cebule. Posolić, sypnąć pieprzu, dokładnie wymieszać.
- Farszem tym nadziewać krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta, sklejać i gotować w osolonej wodzie przez 4-5 min. od chwili wypłynięcia. Odcedzić i podsmażyć na patelni.
- Magda Gessler w swoim przepisie dodawała odrobinę suszonego tymianku, rozdrobnionych goździków oraz obgotowane i zmielone prawdziwki (świeże lub suszone).
- Jako omasty Magda użyła uprażonych na maśle klarowanym rozdrobnionych orzechów włoskich i bułki tartej.
Pierogi ruskie
Przygotowywujemy pierogi ruskie jak zwykle. Smażymy na patelni słoninę wraz z cebulą. Podajemy pierogi z omastą.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pielmieni magdy gessler,pierogi pielmieni magdy gessler,pielmieni kuchenne rewolucje,pielmieni przepis magdy gessler,pielmieni przepis gessler,przepis na pierogi ruskie z kuchennych rewolucji,pierogi ruskie magdy gessler z kuchennych rewolucji,pielmieni gessler przepis,pielmieni wg magdy gessler,pierogi z wątróbką magdy gessler