Ilość porcji: dla 5 osób
Składniki:
- 2 nóżki wieprzowe
- 1 golonka wieprzowa przednia
- 15 dkg marchewki
- 10 dkg cebuli
- 10 dkg selera
- 5 dkg pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 1 cebula dymka
- 3 listki lubczyku
- liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 15 dkg tartego chrzanu ze słoika
- 2 ogórki kiszone
- ocet biały do smaku
Sposób przygotowania:
- Nóżki wieprzowe oraz golonki nacinamy nożem QUESTO, pieczemy w piekarniku w temperaturze 220 stopni do zrumienienia.
- Przekładamy do garnka PIATTI, zalewamy zimną wodą a następnie dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę szklimy na patelni AMANTE i dodajemy do wywaru wraz z listkiem laurowym i zielem angielskim. Gotujemy wszystko do pełnej miękkości na małym ogniu ok. 2 godzin. Mieszamy łyżką bambusową MG Home.
- Wyjmujemy mięso z piekarnika do wystygnięcia. Wywar przyprawiamy sola, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i majerankiem.
- Po wystygnięciu oddzielamy mięso od kości, drobno kroimy, przekładamy do naczynia i zalewamy chłodnym doprawionym wywarem używając chochli ACCERO. Wkładamy całość do lodówki do momentu utworzenia się galarety.
- Podajemy na chrzanie skropione białym octem.
Źródło: MG Home