W tym odcinku Pascal odwiedza ponownie Sri Lankę. Obserwuje proces produkcji herbaty od zbiorów liści, przez ich suszenie aż po pakowanie. Pracuje również na targu rybnym. W tym odcinku gotuje Skrzydełka z kurczaka po lankijsku oraz Rybę z liśćmi zielonej herbaty.
Skrzydełka z kurczaka po lankijsku
Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 8 skrzydełek z kurczaka
- 5 posiekanych ząbków czosnku
- 5 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki chilli
- sól i pieprz do smaku
- szczypta kurkumy
Sposób przygotowania
- Pokrój skrzydełka kurczaka na dwie części, tnąc po chrząstce. Wszystkie składniki razem ze skrzydełkami wymieszaj w misce. Przełóż wszystko na patelnię, mieszając. Przykryj i gotuj ok. 8-10 minut na dużym ogniu. Możesz podlewać winem, piwem, bulionem, sokiem z limonki. Zdejmij pokrywkę, gotuj, mieszając, aż cały płyn odparuje, a mięso będzie suche i chrupiące.
- Podawaj na gorąco, np. z podsmażonymi ziemniakami, ryżem, chlebem.
Ryba z liśćmi zielonej herbaty
Ilość porcji: dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 200 g filetów z łososia
- 5 łyżek oliwy
- 2 cytryny
- 4 szalotki / cebulki
- 4 łyżki herbaty zielonej
- 2 łyżki sezamu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Sfiletuj lub odmroź rybę. Podziel ją na kawałki ok. 8 x 8 cm. W misce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny aż powstanie gęsty sos. Weź płat folii aluminiowej i zawiń go (matową stroną na zewnątrz), robiąc kieszonkę. Posmaruj ją w środku oliwą i cytryną, włóż kawałek łososia, posiekaną w piórka szalotkę lub cebulkę, posyp sezamem i wylej na to resztę sosu oliwno-cytrynowego, sól i pieprz. Porządnie obsyp herbatą.
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni i piecz przez 15-20 minut lub grilluj przez 6-7 minut.
- Podawaj z ryżem lub podsmażonymi ziemniakami.
Źródło: smakujswiat.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: skrzydelka okrasa,skrzydełka kurczaka w curry,kuchnia lankijska,Lankijskie przepisy,mistrz kuchni juniorzy przepis skrzydelka,skrzydelka z grilla nigella