W Irlandii Północnej żywa jest legenda Titanica zbudowanego w Belfaście na początku XX w. Miejscowa restauracja specjalizuje się w odtwarzaniu jadłospisu liniowca. Na nabrzeżu Robert Makłowicz gotuje zupę-krem z kaszy jęczmiennej, doprawianą śmietaną i whiskey. W miasteczku Enniskillen podróżnik dowiaduje się o czarnym bekonie robionym z mięsa świń hodowanych w ekologiczny sposób. Hillsborough to jedno z bardziej urokliwych miasteczek Irlandii Północnej. Dziennikarz zamawia tu owoce morza: ostrygi oraz małże świętego Jakuba.
Zupa krem z kaszy jęczmiennej ze śmietaną i irlandzką whiskey (Cream of barley soup)
Składniki:
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 300 g bekonu
- 2 cebula
- 2 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- pęczek natki pietruszki
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej (pęcaku)
- 2,5 l bulionu wołowego
- 1 łyżka octu z czerwonego wina
- 200 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki whiskey
Sposób przygotowania:
- W garnku rozgrzać olej, dodać bekon, smażyć ok. 2 min.; dodać posiekaną w kostkę marchewkę, cebulę i czosnek, dusić na małym ogniu, aż jarzyny nieco zmiękną.
- Liść laurowy i gałązkę natki pietruszki owinąć w gazę i zawiązać kuchenną nitką, robią tzw. bouquet garni.
- Dodać kaszę do garnka, wlać bulion, dodać bouquet garni, zagotować i trzymać na małym ogniu ok. 45 min., aż kasza zmięknie.
- Zdjąć garnek z ognia, wyjąć gazę z bouquet garni, zmiksować zupę tak, by pozostawić nieco grudek ze składników, podgrzać, dodać cały ocet i większość whiskey oraz śmietanki, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać, nalewać, doprawiając każdą porcję odrobiną whiskey i śmietanki.
Źródło: tvp.pl