W podróży po Austrii Robert Makłowicz dociera do doliny Gastein, znanej z walorów uzdrowiskowych, a także jako ośrodek sportów zimowych. W leczniczych wodach Gasteinertal w XV wieku zażywali kąpieli austriaccy monarchowie. W dziewiętnastym stuleciu Bad Gastein zmieniło się w kurort odwiedzany przez koronowane głowy i elitę towarzyską. Przy miejskiej promenadzie podróżnik przyrządza kaiser schnitzel z kluskami i sosem według historycznego przepisu. Podążając śladami cesarza, w stylowej kawiarni kosztuje trzech rodzajów klasycznych strudli.
Cesarskie sznycle (kaiser schnitzel)
Składniki:
- 4 sznycle cielęce lub indycze
- 100 ml bulionu
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka kaparów
- sok z ½ cytryny
- skórka z ½ cytryny
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 2 łyżki śmietany kremówki
- mąka do panierowania plus 1 łyżka mąki
- 2 łyżki klarowanego masła
- pęczek szczypiorku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Mięso rozbić, oprószyć solą i pieprzem, panierować mąką z jednej strony i smażyć na rozgrzanym klarowanym maśle z obu stron na rumiano, począwszy od strony omączonej, usmażone przełożyć w ciepłe miejsce. Na patelnię do tłuszczu spod smażenia dołożyć łyżkę mąki i zrobić rumianą zasmażkę. Wlać bulion, zagotować i przecedzić do rondla przez drobne sitko. Do przecedzonego bulionu dodać posiekane kapary, sok z cytryny i startą cytrynową skórkę, zagotować, dodać kwaśną śmietanę oraz kremówkę, sos zagotować, podawać ze sznyclami posypując posiekanym szczypiorkiem.