Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 mały proszek do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Masa żółtkowa:
- 1,5 szklanki mleka
- 7 żółtek
- 3 łyżki mąki
- Kieliszek spirytusu
Masa białkowa:
- 7 białek
- 30 dkg cukru
Sposób przygotowania:
- Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić pod koniec ubijania dodawać cukier i po jednym żółtku. Następnie lekko mieszając łyżką dodać mąkę z proszkiem i kakao dokładnie wymieszać, upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
- Masa żółtkowa: Mleko wymieszać z żółtkami i mąką, stale mieszając ugotować budyń, ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, połączyć z zimnym budyniem. Dodać kieliszek spirytusu i wymieszać. Wyłożyć na ostudzony biszkopt.
- Masa białkowa: Białka z cukrem ubić na parze na gęstą masę.
- Wyłożyć na masę żółtkową i posypać kakao. Całość włożyć do lodówki.