Słownik kulinarny: Physalis, Peruwiańska wiśnia, Miechunka, Aguaymanto

Physalis (miechunka, wiśnia peruwiańska)[czytaj: fisalis] Stosowane nazwy: Physalis, Peruwiańska wiśnia, Miechunka, Cape gooseberry, Goldenberry, Aguaymanto.

Miechunka jest jednoroczną (niektóre gatunki są wieloletnie) rośliną z rodziny psiankowatych pochodzącą z Ameryki Południowej, silnie rozgałęzioną o sztywnych pędach, osiągającą wysokość do 1 m. Obecnie jest uprawiana w południowej Afryce, Nowej Zelandii, Kolumbii, Indiach, w Australii, na Antylach i Jawie. Owocem miechunki jest jagoda wielkości wiśni o barwie pomarańczowej. W sklepach można je spotkać w wyschniętych jasnobrązowych, przypominających szary papier lub pergamin kielichach kwiatowych. W miąższu owocu znajdują się nieliczne nasiona, które tak jak i miąższ są jadalne. Smak owoców jest słodko-kwaśny, przypominający pomidora.

Owoce miechunki mogą być wykorzystywane do:

  • bezpośredniego spożycia świeżych owoców (po usunięciu łupinki i przekrojeniu na pół)
  • dżemów, galaretek, sosów
  • sałatek owocowych
  • wyrobu rodzynek przez wysuszenie owoców
  • do ozdoby dań w całości (z rozchyloną łupinką)

Owoce miechunki zawierają około 10% cukrów, sole mineralne (dużo potasu – 320 mg/100 g), karoteny, witaminy z grupy B, witaminę E oraz witaminę C (49 mg/100 g). 100 g owoców ma ok. 53 kcal. Peruwiańską wiśnię można kupić w marketach w sezonie wiosennym (ok. 6-9 zł za 100 g).

Aby owoce physalisa nie zaczęły pleśnieć, należy je przechowywać w bardzo suchym miejscu.

Miechunkę można również hodować we własnym ogródku. Nasiona należy wysiewać pod koniec marca do skrzynek lub na palety, kiełkują w temperaturze 16-22 stopni po 14-20 dniach. Najlepiej uprawiać w miejscu słonecznym, zacisznym, na żyznej i przepuszczalnej glebie.

Oprócz jadalnych gatunków  miechunki, istnieją również gatunki typowo ozdobne i niejadalne. Najbardziej znana jadalna odmiana to Miechunka peruwiańska.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: goldenberry tlumaczenie,physalis po polsku,physalis kolumbia co to,physalis kolumbia,physalis,owoc kolumbijski physalis,Physalis co to za owoc,physalis goldenberry,kuchnia lidla physalis przepisy,goldenberry po polsu
  • Anonim

    Lubie te owoce są pyszne i pożywne!!!