Słownik kulinarny: Prosciutto

Szynka Prosciutto[czytaj: proszutto] Rodzaj włoskiej szynki, pokrojonej na cienkie plasterki. Prosciutto wykonana jest z odpowiednio przyprawionej ziołami nogi świni lub dzika. Proces tworzenia prosciutto może potrwać od dziewięciu miesięcy do dwóch lat, w zależności od wielkości szynki. Prosciutto występuje w dwóch odmianach: surowej – Prosciutto Crudo i gotowanej – Prosciutto Cotto.

Prosciutto pochodzi z Parmy, stąd najczęściej mówi się o Prossciutto di Parma (szynce parmeńskiej). Szynka ta ze względu na długi czas wytwarzania jest bardzo droga (od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych za 100 gram produktu)

Szynki prosciutto używa się:

  • jako antipasto – owinięta wokół bułki grissini w towarzystwie melona
  • jako dodatek do gotowanych wiosennych warzyw – szparagów czy groszku
  • do sosu do makaronu
  • do toskańskich potraw a tagliatelle i warzywami
  • jako dodatek do mięs, np. cielęciny (np. w daniu zwanym saltimbocca)
  • jako składnik pizzy
  • jako dodatek do kanapek, panini
  • do sałatek (np. Caprese)

Szynkę prosciutto w przepisach można zastąpić szynkami culatello (uznawaną jako lepsza od prosciutto), Serrano, Bayonne, York, Ardennes, Westfalską (bardziej słona), Smithfield, Black Forest, bresaola, capicola lub jakąkolwiek inną suszoną i niegotowaną szynką.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: czym zastąpić prosciutto