Cytrusowy łosoś

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 2 cytryny
  • 1,2 kg sprawionego łososia bez głowy
  • 2 łyżki ostu balsamicznego
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pomarańcze i 1 cytrynę pokroić w cząstki. Drugą cytrynę pokroić w plastry, następnie na połówki. Łososia umyć, osuszyć i głęboko nakroić z jednej strony w odstępach co 3 cm. Łososia skropić octem, na zewnątrz i od środka doprawić go solą i pieprzem.

Rybę ułożyć nacięciami do góry na kawałku nasmarowanej tłuszczem mocnej folii aluminiowej. We wnętrzu ryby umieścić cząstki cytryny i pomarańczy, w nacięcia włożyć półplastry cytryny. Łososia zawinąć w folię aluminiową, brzegi dokładnie zawinąć. Rybę umieścić na rozgrzanym grillu i piec ok. 25 minut, co jakiś czas ostrożnie ją przewracając, Jeśli tylną płetwę będzie można bez problemu wyciągnąć, łosoś jest gotowy. Do cytrusowego łososia najlepiej pasuje sałatka z ryżem lub kuskusem.