Pory zapiekane z boczkiem

Składniki:

  • 40 dkg porów
  • 50 dkg wędzonego boczku pokrojonego w długie plastry
  • 4 łyżki oleju
  • łyżeczka pieprzu
  • 1o dkg startego żółtego sera
  • sól

Sposób przygotowania:

Paprykę umyć, pokroić w małe kostki. Na patelni obsmażyć 10 dkg boczku pokrojonego w drobną kostkę. Dodać paprykę i dwie łyżki oleju. Dusić przez 8 minut, przyprawić solą, pieprzem i odstawić.

Pory oczyścić i pokroić na 8-10 cm kawałki. Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować ok. 5 minut. Następnie wyjąć i delikatnie ułożyć na durszlaku, by wystygły i odciekły.

Ugotowane pory zawinąć w plastry boczku i ze wszystkich stron obsmażyć. Na głębokie, żaroodporne naczynie nałożyć duszoną paprykę, położyć na niej pory owinięte w boczek i zapiekać przez ok. 5  minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać serem.