Składniki:
- 40 dkg porów
- 50 dkg wędzonego boczku pokrojonego w długie plastry
- 4 łyżki oleju
- łyżeczka pieprzu
- 1o dkg startego żółtego sera
- sól
Sposób przygotowania:
Paprykę umyć, pokroić w małe kostki. Na patelni obsmażyć 10 dkg boczku pokrojonego w drobną kostkę. Dodać paprykę i dwie łyżki oleju. Dusić przez 8 minut, przyprawić solą, pieprzem i odstawić.
Pory oczyścić i pokroić na 8-10 cm kawałki. Włożyć je do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować ok. 5 minut. Następnie wyjąć i delikatnie ułożyć na durszlaku, by wystygły i odciekły.
Ugotowane pory zawinąć w plastry boczku i ze wszystkich stron obsmażyć. Na głębokie, żaroodporne naczynie nałożyć duszoną paprykę, położyć na niej pory owinięte w boczek i zapiekać przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przed podaniem posypać serem.