Pikantne skrzydełka z miodem

Składniki:

  • 20 skrzydełek kurczaka
  • świeżo zmielony pieprz
  • pieprz kajeński
  • 2 dkg płatków kukurydzianych
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki pikantnego ketchupu
  • łyżka oleju
  • sól
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Skrzydełka opłukać w wodzie, a następnie osuszyć. Na patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić na nią skrzydełka. Smażyć je dokładnie ze wszystkich stron do momentu, aż ładnie się przyrumienią. Po usmażeniu przełożyć je do dużej miski i wymieszać z solą, pieprzem oraz pieprzem kajeńskim. Przykryć, by nie straciły wilgoci.

Płatki kukurydziane wrzucić do woreczka z folii. Następnie pokruszyć je na drobne kawałeczki za pomocą wałka lub tłuczka. Po rozdrobnieniu przesypać je do płaskiego naczynia. Obrać czosnek i wycisnąć go przez praskę do płatków. Następnie dodać dwie łyżki miodu, trzy łyżki pikantnego ketchupu, łyżkę oleju oraz dwie łyżki soku pomarańczowego. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

Następnie powstałą panierką posmarować wszystkie skrzydełka w taki sposób, aby masa z płatków kukurydzianych, miodu i ketchupu przykleiła się do nich na jak największej powierzchni.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni i wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Następnie ułożyć na nim skrzydełka w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Wstawić do piekarnika na 15-20 minut ( panierka powinna się dość mocno zarumienić). Skrzydełka podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika, najlepiej z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami lub frytkami.