Słownik kulinarny: Beztłuszczowy olej do smażenia, pieczenia (cooking spray, olej w sprayu)

Beztłuszczowy olej do smażenia, pieczenia (cooking spray, olej w sprayu)Bezkaloryczny preparat pozwalający na smażenie potraw bez konieczności dodawania tuczącego oleju czy masła. Dzięki formie sprayu jest niezwykle łatwy i wygodny w użyciu – wystarczy jedno, krótkie psiknięcie na zimną (!) powierzchnię, na której chcemy smażyć. Najczęściej wykorzystują go kulturyści lub osoby dbające o linię.

Zastosowanie sprayu: do smażenia mięs, ryb, jajek, grillowania oraz panierowania (psiknięcie mięsa przed panierowaniem powoduje lepszą przyczepność panierki do mięsa).

Porównanie z innymi tłuszczami kulinarnymi:
Tłuszcz (g) Kalorie
Cooking Spray <1 7
Masło/Margaryna 11,5 104
Olej 13,6 122

Olej w sprayu może być odpowiednikiem margaryny, masła, oleju czy oliwy z oliwek.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: cooking spray smaki,olej w kuchnia postna