W trzynastym odcinku pt. „Prosto z targu” Buddy gotuje najlepsze dania warzywne w mieście: Bakłażany z parmezanen, Zapiekankę z cukinii i kabaczka oraz Botwinkę.
Oryginalna nazwa przepisów: Eggplant Parmesan, Zucchini and Yellow Squash Casserole, Buddy’s Swiss Chard
Bakłażany z parmezanem
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażanu, obrane ze skórki
- 2 szklanki bułki tartej Buddy’ego Valastro
- 1 szklanka mąki pszennej
- 6 dużych jaj, rozbitych widelcem z 1/2 szklanki startego sera parmezan
- 350 g mozzarelli w plasterkach
- 6 łyżek startego parmezanu
- 3 szklanki sosu marinara
- oliwa z oliwek do smażenia
Sposób przygotowania:
- Pokrój bakłażana w okrągłe plastry o grubości ok. 6 mm. Obficie posyp solą i pozostaw na godzinę w durszlaku do odcieknięcia. Następnie wysusz plastry ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Natłuść oliwą płytką formę lub naczynie żaroodporne i wyłóż na dno sos marinara.
- Wymieszaj na talerzyku bułkę tartą ze startym parmezanem. Panieruj bakłażana w mące, potem w jajku i na końcu w mieszance bułki tartej z parmezanem.
- Rozgrzej patelnię i wlej na nią oliwę na wysokość odpowiadającą grubości bakłażana. Smaż z obydwu stron na brązowo-złoty kolor. Połóż usmażonego bakłażana na papierowy ręcznik w celu odcieknięcia. Posól jedną stronę bakłażana.
- Wyłóż na sosie marinara warstwę bakłażanów. Posyp wierzch dwoma łyżkami parmezanu. Wyłóż kolejną warstwę sosu i przykryj warstwą mozzarelli. Następnie poukładaj warstwę bakłażanów, parmezanu, sosu, mozzarelli i 2 łyżek parmezanu.
- Piecz przez ok. 20-30 minut. Wyciągnij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do ostygnięcia a następnie podawaj.
Zapiekanka z cukinii i kabaczka
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 średnie kabaczki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 szklanki suszonego na słońcu pesto z pomidorów
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1-2 duże szalotki, pokrojone w cienkie plasterki wzdłuż
- 1 szklanka bułki tartej Buddy’ego Valastro (lub zwykłej bułki tartej)
- 1 i 1/2 szklanki startego sera Fontal lub Bel Paese
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Pokrój na cienkie plasterki (cieńsze niż 5 mm) cukinię i kabaczki. Posól plastry kabaczka icukinii i pozostaw w durszlaku do odcieknięcia na 15 minut. Osusz je następnie ręcznikiem papierowym.
- W dużej misce wymieszaj razem pesto, przyprawy oliwę z oliwek i szalotki. Dodaj kabaczka z cukinią i wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej całość do płytkiej formy do pieczenia. Przykryj folią i piecz ok. 20 minut.
- W tej samej misce, w której mieszano kabaczka i cukienię (bez mycia i wycierania) wsyp bułkę tartą i sery aby nasiąknęły resztką oliwy pozostałej w misce.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika. Zdejmij folię z zapiekanki, wysyp na wierzch bułkę tartą i sery. Piecz kolejne 20 minut bez przykrywania. Po wyjeciu z piekarnika pozostawić na 10 minut do ostygnięcia.
Botwinka
Składniki:
- 4 pęczki boćwinki (buraka liściowego), wszystkie białe lub wszystkie czerwone, nie mieszać kolorów buraków, ok. 1,5 kg
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Dobrze wymyj buraki, odetnij liście od łodyg. Łodygi wyrzuć.
- W garnku zagotuj osoloną wodę. Blanszuj boćwinkę przez 30-60 sekund. Następnie przelej zimną wodą aby zatrzymać gotowanie się. Gdy są już zimne wyciśnij z nich sok i posiekaj.
- Rozgrzej średnią patelnię. Wrzuć na patelnię oliwę i czosnek i smaż przez chwilę. Dodaj pomidory z puszki, sól i pieprz i smaż przez 5 minut. Dodaj buraki i dopraw do smaku. Gotuj na patelni aż do miękkości przez kilka minut.