W tym odcinku Buddy i cukiernicy dostają trudne zamówienie – mają zrobić dla Retail Bakers Association of America tort w kształcie samochodu wyścigowego (wyścigówki) naturalnych rozmiarów.
Buddy rozpoczął pracę od szkicu tortu jak poniżej:
Jak zostało zrobione to ciasto?
Tort został wykonany z:
- ciasta waniliowego – 1 200 arkuszy ciasta przekrojonego na pół (czyli 2 400 kawałków ciasta) o łącznej wadze 9 ton (!),
- płatków zbożowych,
- kremu maślanego,
- pomadki cukierniczej – fondantu (o długości 45 metrów),
- jadalnego papieru (do wykonania logo).
Tak wyglądało gotowe ciasto:
Co było szczególne w tym cieście?
Buddy powiedział, że był to największy tort, jaki kiedykolwiek zrobił. Tak wielka ilość ciasta została upieczona w cukierni Carlo’s Bakery (cukierni rodziny Buddy Valastro), a następnie przewieziona ciężarówką do miejsca przeznaczenia czyli do miasta Charlotte. Ponieważ nie było na tyle czasu, miejsca ani ludzi w Charlotte, ciasto nie mogło być upieczone na miejscu.
Źródło: Howstuffworks.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: torty samochody wyscigowe