Smaki czasu z Karolem Okrasą – Zupa rybna z karpia z pulpetami, Sandacz po polsku z wody, Pierogi z kapustą i grzybami (odc. 39)

W świątecznym odcinku zapraszamy na tradycyjną wiejską wigilię. Karol Okrasa odwiedza dom (obecnie muzeum) Jarosława Iwaszkiewicza w Stawisku. Pani Maria Iwaszkiewicz opowiada nam o świątecznych obyczajach w domu pisarza. Wraz z Zofią Dzięcioł – gospodynią domu w Stawisku – Karol gotuje zupę rybną z karpia z pulpetami, sandacza po polsku oraz pierogi z kapusta i grzybami.

Zupa rybna z karpia z pulpetami

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Zupa rybna z karpia z pulpetami (źródło: TVP)Składniki:

  • 1 cały karp wagi ok. 1,5 kg
  • 1 seler
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 4 liście laurowe
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1 jajko
  • 1 namoczona mała bułka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.Umytego karpia filetujemy, przed dodaniem do wywaru dokładnie płuczemy ości i głowę.

2.Warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę, cebulę i por wkładamy do zimnej wody, doprawiamy liśćmi laurowymi, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut; następnie dokładamy ości i głowę z karpia; gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez godzinę.

3.Pulpety karpia: z filetów karpia odcinamy skórę, dzielimy je na mniejsze kawałki, po czym dwukrotnie mielimy przez maszynkę z dodatkiem namoczonej bułki; zmieloną rybę łączymy z bułką tartą, posiekanym koperkiem, solimy i dokładnie mieszamy (dobrze jest schłodzić masę w lodówce przed formowaniem pulpetów); pulpety formujemy w zwilżonych olejem dłoniach na krągłe kulki wielkości orzecha włoskiego.

4.W naczyniu rozpuszczamy cukier na karmel, dokładamy koncentrat pomidorowy, przesmażamy, dolewając odrobinę wywaru z ryby; na koniec doprawiamy pieprzem, startą skórką i sokiem z cytryny.

5.Wyjmujemy z wywaru ości i warzywa, po czym pojedynczo wkładamy doń pulpety; gotujemy je przez 3 – 4 minuty na bardzo wolnym ogniu; ugotowane pulpety przekładamy na talerze, a wywar zaprawiamy przesmażonym koncentratem pomidorowym z przyprawami; taką gorącą zupą zalewamy pulpety na talerzach.

 

Sandacz po polsku z wody

Smaki czasu z Karolem Okrasą - Sandacz po polsku i Pierogi z kaupstą i grzybami (źródło: TVP)Składniki:

  •  1 cały wypatroszony sandacz wagi ok. 1kg
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka pieprzu w ziarenkach
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • 1 – 2 ugotowane na twardo jajka
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.Sandacza ładnie czyścimy, skrobiemy łuski; wykrawamy z niego dwa filet – rozpoczynamy cięcie od grzbietu wzdłuż kręgosłupa, następnie tniemy wzdłuż ości brzusznych (filet powinien być równy i nieposzarpany); dzielimy filety na porcje (ości i głowę można przeznaczyć na zupę).

2.Wywar do gotowania sandacza: marchewkę, por, pietruszkę i cebulę kroimy na kawałki i wkładamy do dużego, płaskiego naczynia z zimną wodą; dodajemy pieprz w ziarenkach, koperek z łodygami, szafran i sól do smaku; gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu.

3.Do gotowego wywaru wkładamy delikatnie kawałki sandacza i gotujemy przez 5 minut na bardzo wolnym ogniu.

4.Jajka na twardo drobno siekamy, a masło rozpuszczamy na patelni, aż uzyska rumiany kolor.

5.Na talerze wykładamy rybę, posypujemy posiekanym jajkiem na twardo i polewamy roztopionym masłem.

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

  •  250 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 50 g masła
  • 150 g ugotowanych suszonych grzybów
  • 150 g świeżej kapusty białej
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, olej

Sposób przygotowania:

1.W garnku podgrzewamy mleko z dodatkiem masła (do zagotowania), po czym doprawiamy solą; do miski wsypujemy mąkę i zalewamy ciepłym mlekiem z masłem; łączymy składniki i wyrabiamy je, aż ciasto stanie się jednolite, miękkie i delikatne.

2.Farsz: ugotowane suszone grzyby, cebulę, czosnek i kapustę drobno siekamy; w naczyniu rozgrzewamy olej i przesmażamy kapustę z cebulą i czosnkiem; kiedy kapusta będzie miękka, dokładamy grzyby i smażymy wszystko razem jeszcze 10 minut; farsz studzimy.

3.Ciasto pierogowe rozwałkowujemy na desce na grubość 2-3 mm, wycinamy szklanką koła, nakładamy na nie farsz i zlepiamy dokładnie brzegi, formując kształtne pierogi.

4.Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, delikatnie mieszając, przez 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

5.Ugotowane pierogi podajemy polane roztopionym masłem.

Źródło: TVP

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zupa rybna z karpia okrasa,karol okrasa pulpeciki do zupy,zupa rybna okrasy,zupa rybna z pulpetami okrasy,zupa z karpia okrasa,zupa z karpia zpulpetami rybnymi