Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 1 jajo
- 2 łyżki roztopionego masła
- 250 g białego półtłustego sera
- 12 dużych truskawek
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Ser rozdrobnić, dodać sól, jajko oraz roztopione masło. Całość zagnieść. Dosypywać mąkę, aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki. Ciasto wsadzić do lodówki na ok. 6-8 godzin. Następnie podzielić na 12 porcji. Z każdej części wyrobić kulkę, rozgnieść na placek, ułożyć truskawkę i owinąć, tak aby truskawka ściśle przylegała do ciasta. Kulki wrzucić do osolonej wrzącej wody. Czekać aż wypłyną. Od wypłynięcia gotować 8-10 minut. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.